RADOMAN IRIĆ: Novinari nisu bezbedni!

U fokusu - Nedelja 24.12.2023 - 13:00

Radoman Irić, novinar u penziji i poverenik Nezavisnog udružeja novinara Srbije za Pčinjski okrug, govoreći o bezbednosti novinara u Vranju i na jugu Srbije, ocenjuje da „nje jednostavno nema“.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Kao glavne razloge za ovakve tvrdnje, navodi sa jedne strane, to što su novinari izgubili poverenje u institucije, koje bi trebalo da ih štite, a sa druge strane, odsustvo solidarnosti unutar  same novinarske branše.

Kakva je situaciju u Vranju i na jugu Srbije, što se tiče bezbednosti novinara, u poređenju sa periodom od pre deset, dvadeset i trideset godina?

- Neću biti prvi, ako kažem, da situacija , ne samo za novinare, nego i za medijske radnike, nikada nije bila gora, nikada nije bila teža nego što je danas.

U ono zlo vreme devedesetih, mi smo mogli da se okupljamo, pričamo, objavljujemo  i organizujemo, a danas je to veoma teško iz više razloga.

Gde je tu bezbednost, kako fizička, tako i ekonomska, konkretno u Vranju?

- Bezbednost je institucionalno gledano obezbeđena.

Imamo policiju, tužilaštvo, neke telefone, na koje možemo da prijavimo ugrožavanje bezbednosti.

Međutim, ja bih voleo da čujem nekog novinara u Vranju, koji je pozvao te telefone da se zaštiti.

Iz prostog razloga, jer novinari su izgubili poverenje u sistem, u funkcionisanje sistema i ne pada nam napamet da gubimo vreme kontaktirajući neke tamo, koji su plaćeni da rade, a ne rade svoj posao.

Bezbednosti, jednostavno nema. Svaki novinar mora da vodi računa o svojoj bezbednosti, zatim o svom zdravlju, svojim nogama ili rukama, o svojoj grbači.

Bilo šta kada hoće da objavi, mora prvo da odmeri hoće li ga neko sačekati iza ćoška, hoće li mu baciti koru od banane, hoće li ga neko ošamariti na ulici i td.

Šta su novinarska udruženja uradila konkretno na povećanju zaštite bezbednosti novinara, gledano uopšteno u Srbiji, ali i u Vranju?

- Mora se priznati da NUNS i UNS rade na zaštiti novinara, preduzimaju mere koje mogu.

Međutim, njihovi kapaciteti su mali u odnosu na potrebe, u odnosu na ono što zovemo medijskim tržištem.

Oni jednostavno ne mogu da pokriju sve, jer mi danas imamo pretnje na svakom koraku, popreke poglede na svakom koraku.

Tako da bi ova dva udruženja, ukoliko misle da zaista zaštite novinare i medije, morali da preduzmu neke druge korake i mere, koje ja za sada ne vidim kako bi se one zvale.

Ali ti koraci bi trebalo da idu u smeru, npr. da ako novinar napiše danas nešto o nekom kriminalcu, sutra ne razmišlja da li će ga on sačekati negde i klepiti po glavi.

Institucije funkcionišu, imate situaciju da danas prijavite nasilje u porodici npr, i za dva tri sata nasilnik je uhapšen, procesuiran, ali za sve druge oblike kriminala, a naročito napada na novinare, te institucije kao da ne postoje.

Gde je tu novinarska solidarnost? Šta novinari unutar svoje branše da urade, da bi se zaštitili? Ima li solidarnosti među kolegama ili su i novinari podeljeni, shodno uređivačkoj politici, vlasničkoj strukturi i finansiranju medija u kojima rade?

- To je pravo, ali bolno pitanje. Ja skoro da ne vidim tu novinarsku solidarnost.

Na primeru OK Radija, to se malo može prepoznati.

Ali da nije bilo Verana Matića i Stalne radne grupe za bezbednos novinara, pitanje je da li bi slučaj OK Radija bio pomeren sa mrtve tačke.

Solidarnosti nema, svi smo se zatvorili u neke svoje čaure i svoje redakcije.

Da li sve ove okolnosti, uz lošu ekonomsku situaciju, udaljavaju mlade ljude iz ove branše? Primera radi, u Pčinjskom okrugu i Vranju, gotovo da nema novinara mlađe generacije. Svega ih je nekoliko koji su na početku karijere.

- Od 82 registrovana medija u Pčinjskom okrugu, danas nemamo mladih snaga iz prostog razloga što novinarstvo nije više društveno primamljivo zanimanje. Ono je postalo opasna profesija.

I kada to kažem, vraćam se opet na OK Radio. Ovaj čuveni zid, kojim je zazidan radio,  još malo pa dve godine, još uvek nije srušen.

Mogu da kažem, da je taj zid sazidan ispod nekog drugog medija u gradu, bio bi srušen sledećeg dana.

Kako je besravno bio podignut, tako bi bespravno bio i srušen, ali to sa OK Radiom nije slučaj.

 



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: