Rode dolaze sve kasnije

U fokusu - Utorak 09.10.2012 - 09:11

Svoje prvo dete veliki broj Vranjanki dobije tek posle 30. godine, upozoravaju stručnajci.

Ilustracija Ilustracija
Rađanje prvog deteta u biološki poodmaklim godinama za rađanje, kažu lekari, u medicinskom smislu predstavlja rizik u svakom pogledu. 
 
- Ovakve  trudnoće su visoko rizične, pa  podrazumevaju neprekidan nadzor lekara  i  održavanje trudnoće uz pomoć  lekova i injekcija – kaže pedijatar Danijela Krstić, inače neonatolog  na  vranjskoj ginekologiji.
 
I kada se ovako rizična trudnoća uspešno približi porođaju, takođe se javljaju rizici, ali prvenstveno  za bebu, kaže ona.
 
Doktorka Krstić ističe  da se često ovakvi  porađaji  obavljaju  uz pomoć vakuum aparata, čija upotreba može da  ostavi velike posledice na bebu. 
 
 “Carski rez” je u ovakvim slučajevima izbor prvog reda,  kako bi se skratio put rizika. 
 
– Ono što je najvažnije  to je niz genetskih anomalija koje nisu retke, a posledica su godine u kojima se rađa prvo dete, koje nisu biološki optimalne – ističe Krstićeva. 
 
Krstićeva upozorava i na to da žene koje odluče da u kasnijim godinama dobiju prvo dete, često imaju problem i sa začećem.   
 
– Veliki broj brakova sa sterilitetom , kao i veliki broj dece iz vantelesne trudnoće,  posledica su odluke da se prvo dete dobije u „poznim“godinama – kaže ona.
 
 Inače,  u 2011. godini na vranjskoj ginekologiji rođeno je ukupno 1.600 beba, što je za 700 beba manje u odnosu na recimo 2003. godinu.
 
 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: