Siromaštvo tera u traženje azila

U fokusu - Utorak 16.10.2012 - 07:45

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Galip Bećiri ocenio je da u pozadini svih priča o azilantima i eventualnom ukidanju bezviznog režima stoji težak ekonomski položaj svih gradjana juga Srbije, a Albanaca i Roma posebno.

Ilustracija Ilustracija
- Nema tu politike. Ljudi koji u punim autobusima svake subote odlaze iz Bujanovca i Preševa, odlaze u potrazi za ekonomskim, a ne političkim azilom. U tim autobusima najviše je Albanaca i Roma, jer ih na to nagoni njihov nezavidan ekonomski položaj - kaže Bećiri.
 
On ističe da kao predsednik NSA redovno upozorava vlasti u Beogradu na tu činjenicu, ali da stiče utisak da to u Vladi Srbije i resornim ministarstvima „nema ko da čuje“.
 
- Ja to u Beogradu pričam, ali to kao da nema ko da čuje: autobuse sa azilantima ne mogu da zaustave lepi govori, uredbe, političke deklaracije i platforme. Njih ovde mogu zaustaviti samo nova radna mesta ili veća podsticajna sredstva za razvoj privrede ili poljoprivrede - precizira Galip Bećiri.
 
On podseća da je u Preševu stopa nezaposlenosti 70 odsto, a u Bujanovcu na posao čeka 50 odsto radno sposobnih, tako da bi mnogo značilo da se tu otvore dva pogona od po samo pedesetak radnika.
 
On kaže da će, sve dok se to ne dogodi, azil biti san svakog mladog i Srbina i Albanca i Roma iz ovih opština.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: