Škole leglo nelegalnog poslovanja?

U fokusu - Ponedeljak 05.11.2012 - 15:46

Većina vranjskih škola, po svemu sudeći, svoje fiskulturne sale mimo zakona izdaju u zakup lokalnim sportskim klubovima.

Jedna od školskih sala Jedna od školskih sala

Direktor Ekonomske škole Branko Trajković kaže da u toj školi klubovi svoje treninge održavaju svakodnevno posle 20 časova, a da zakup za to uplađuju na račun škole.

– „Kirija“ za zakup je  1.800 dinara mesečno, dok klubovi koji rade sa mlađom decom plaćaju 1.500 dinara.

Ugovorom o korišćenju klubovi se obavezuju da će prostor koristiti sat vremena dnevno i da će treninge održavati nakon nastave – kaže Trajković.

Pojedini profesori sumnjaju da jedan deo novca od zakupnine ipak ne odlazi na školski račun.

 – Nekoliko puta smo se bunili zbog izdavanja školske sale jer se ona na taj način upropaštava, a nedavno je i renovirana.

Tražili smo i izveštaje o sredstvima uplaćenim u te svrhe, ali iih nismo dobili. Mislim da deo novca nestaje i to treba da ispitaju nadležni organi – priča jedna profesorka Ekonomske škole.

U osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Vranju fiskulturnu salu van nastave koriste profesori fizičkog za dopunske časove, ali i jedan karate klub, koji ne plaća zakup.

– Karate klub koji u našoj sali održava treninge i ne plaća školi ništa jer je to zabranjeno.

Nije dozvoljeno da se novac uplaćuje na račun škole, već direktno Ministarstvu prosvete kome škole i pripadaju.

U ugovoru koji imamo sa karate klubom stoji da su oni dužni za uzvrat da održavaju salu.

To znači da je oni kreče, lakiraju parket i menjaju delove na spravama ukoliko dođe do oštećenja za vreme njihovih treninga – kaže direktor škole Dušan Stevanović.

Bratoljub Đorđević iz vranjskog Odseka za obrazovanje ističe da izdavanje fiskulturnih školskih sala ni pod kojim uslovima nije dozvoljeno.

– Sale za fizičko vaspitanje u školama služe samo za održavanje nastave iz predmeta zbog koga i postoje. Takođe, sredstva nikako ne smeju biti uplaćivana na račun škole.

Klubovi koji u školskim salama održavaju treninge to mogu raditi u Sportskoj hali, a ukoliko Ministarstvo prosvete dozvoli izdavanje, sredstva se uplaćjuju direktno na njihov račun – kaže Đorđević.

Inače, iznajmljivanje velike sale u vranjskoj Sportskoj hali košta 2.500 dinara za sat vremena, dok je zakup male sale 2.000 dinara.

Na mesečnom nivou, svakodnevni treninzi od sat vremena sportski klub bi koštali od 60.000 do 75.000 dinara, što je za više od 40 puta skuplje od zakupa u Ekonomskoj školi.

Direktor Ekonomske škole Branko Trajković kaže da je cenu zakupa fiskulturne sale utvrdio Školski odbor.

– Ne plaćamo posebnog čoveka za održavanje sale, struja je u okviru potrošnje škole koju plaća grad Vranje i ima još činilaca koji su uticali da cena zakupa bude toliko niska. Možda bi trebalo povećati taj iznos, ali je to stvar Školskog odbora – kaže Trajković. 



 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: