Stojadin Stošić dobio osip, plikove i krvne podlive nakon čišćenja Pljačkovice

U fokusu - Sreda 31.10.2018 - 12:16

Stojadin Stošić Diča (56), jedini preživeli radnik prve ekipe „Vodovoda“ iz Vranja koja je učestvovala u čišćenju terena odmah nakon bombardovanja Pljačkovice, kao uspomenu na taj period ima alergijske osipe po telu, plihove i tamne grudvičaste podlive na usnama.

Stojadin Stošić 20 godina živi sa zdravstvenim problemima. Foto: S.Tasić/OK Radio Stojadin Stošić 20 godina živi sa zdravstvenim problemima. Foto: S.Tasić/OK Radio

Stošić sa ovim zdravstvenim problemom  živi već 20 godina.

Jedan je od onih koji su sa svojim zdravstvenim problemima upoznali Komisiju za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja na zdravlje stanovništva.

Stošić priča kako su iritacije i bolovi od osipa koje dobija često nepodnošljivi, da mu dođe da iskoči iz sopstvene kože.

- Odmah nakon bombardovanja repetitora na Pljačkovici, proveli smo 25 dana na račišćavanju terena.

Bilo je nas osmoro u ekipi, a jedino sam ja još uvek živ, dok su ostali u godinama koje su usledile posle bombardovanja, umrli od neke vrste karcinoma i to najčešće pluća ili debelog creva.

Ja nisam dobio karcinom, ali tri meseca nakon čišćenja terena počela je da se javlja alergija.

Nisam shvatao na šta sam alergičan, šta je uzrok mog osipa i svraba, koji je bivao nepodnošljiv.

Bio sam mlad i potpuno zdrav kada sam otišao na Pljačkovicu, nastavio sam posle toga sa uobičajenim životom, kao i pre bombardovanja, radio na poslu, radio kod kuće, isto sam jeo i pio, ali osip je bivao sve učestaliji i sve jači
- navodi Stošić.

Kako osip nije nestajao, Stošić odlazi u Zdravstveni centar Vranje, gde su ga ovdašnji lekari lečili tri meseca.

No međutim, kako osip ni nakon lečenja nije nestao, Stošić dobija uput za Beograd, gde biva smešten u Klinički centar i na VMA.

O njegovom problemu konsultovali su se i stručnjaci na Institutu Vinča, jer je kako kaže i tamo proveo jedan dan.

Ni lečenje u Beogradu nije otklonilo osip i druge zdravstvene probleme koje je Stošić, sva je prilika „zaradio“ na Pljačkovici.

- Ljudi od struke su zaključili da je osip koji se malo povuče, pa se opet javi po celom telu, verovatno posledica izloženosti štetnom uticaju na Pljačkovici.

Ja sam čovek radnik, ne razumem se u te stvari, ali jedno mogu da kažem, da ja od odlaska na Pljačkovicu nisam više isti čovek.

Plikove po telu imam i dan danas, sav se ospem i pocrvenim, naročito kada sam izložen suncu.

Ja i leti nosim duge rukave, vodim računa da me sunce ne „uhvati“, jer tada nastaje pravi pakao.


Tih dana ne mogu da spavam, noći su nepodnošljive, jer me non stop negde svrbi, a ne pomažu ni kreme, ni mast kojima se mažem.

Sad imam i godine, pa možda organizam i zbog toga slabi, ali osećam da me i pluća izdaju, da se mnogo lakše umaram.

Kada su članovi Komisiju za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja na zdravlje stanovništva nedavno bili u Vranju, predao sam i njima dokumenta o svom lečenju, pa ćemo videti do kakvih saznanja će oni doći
- kaže Stošić.

Od četrdeset radnika koji su imali direktni kontakt sa kontaminiranim terenom radeći na asanaciji i montiranju žičane ograde na Pljačkovici, koja je gađana projektilima sa osiromašenim uranijumom, njih deset je preminulo od malignih bolesti, prvi su rezultati skupštinske komisije sa terena.

Gotovo svi ostali imaju različite kožne promene u vidu plikova ili crvenila, a pojedinima se javlja teži oblik, tačnije žive rane koje ne zarastaju.

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku Grada Vranja u okviru projekta "Ekološki putokaz". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja Grada Vranja.

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
trša
31.10.2018. , 08:36
Poslati u zatvor onog ko ga je poslao tamo na čišćenje terena....