138. rođendan BIBLIOTEKE

U fokusu - Sreda 21.06.2017 - 17:02

Biblioteka “Bora Stanković” u Vranju, najstarija je ustanova kulture u gradu, a u utorak uveče proslavila je 138 godina postojanja.

Biblioteka, najstarija ustanova kulture. Foto: Privatna arhiva Biblioteka, najstarija ustanova kulture. Foto: Privatna arhiva

Na svečanosti koja je tim povodom organizovana, direktorka Vesna Petric rekla je da su bibioteke, a naročito one dugovečne, najbolje svedočanstvo o postojanju jednog grada.

- Najstarija ustanova u gradu osnovana je 1879. godine, samo godinu dana od oslobođenja od Turaka.

Kao takva, u svetu stalnih promena i novih tehnologija, u stalnoj je vezi sa prošlošću, nasleđem i vrednostima, i zbog toga je važna za sadašnji i budući napredak rada
- ukazala je Petric.

Biblioteka je od osnivanja, menjala prostorije jedanaest puta, ali uvek je bila u centru grada.

Biblioteka danas broji 145.977 knjiga, 61.985 naslova i 3.012 članova upisanih od nove godine.

- Biblioteka je ovde u službi građana, jer njihovo uvažavanje i mišljenje doprinosi poboljšanju rada ustanove.

U zavičajnom odeljenju nalaze se kulturna baština, stare razglednice, muzički i video zapisi prošlog vremena
- rekla je Petric.

Povodom obeležavanja 138. godina od osnivanja Biblioteke “Bora Stanković, priređena je izložbu fotografija „Stare vranjske familije“, organizovale su Mirjana Tomašević i Sanja Bundalo iz zavičajnog odeljenja.

U okviru manifestacije, dodeljene su nagrade najboljim čitaocima sa dečjeg i pozajmnog odeljenja, kao i zahvalnice ljudima koji su na bilo koji način doprineli razvoju biblioteke.

Gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću, uručena je knjiga „Uzbudljivi gradovi“, a Zorici Jović, većnici za kulturu, zahvalnica zbog velike podrške koju pruža ovoj ustanovi.

Za aktivnosti i odaziv svim pozivima biblioteke,nagrađena je Tanja Rusimović, profesorka srpskog jezika u Gimnaziji “Bora Stanković”.

Jovanu Janjiću, zbog donacije 54 knjige sa zavičajnom tematikom, uručena je takođe zahvalnica.

Zahvalnica je uručena i Lidiji Petrović, direktorki „Societe Generale“ banke zbog donacije sredstava za 100 članskih karata za osnovce iz Vranja.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: