HAREMLUK na akciji: Cena prepolovljena, zakupca nema

U fokusu - Sreda 24.05.2017 - 10:04

Republička direkcija za imovinu prepolovila je cenu zakupa Haremluka, ali i pored toga nema zainteresovanih za ponovo vraćanje u život ovog, nekada elitnog objekta u Vranju.

Haremluk čeka spas od biznismena FOTO: D. Ristić/OK Radio Haremluk čeka spas od biznismena FOTO: D. Ristić/OK Radio

Nakon što je istekao ugovor sa „Simpom“, koji je u Haremluku držao elitni poslovni klub, objekat je ostao napušten i pripao je državi, prema Zakonu o javnoj svojini.

Državni organi su očigledno zaključili da ovaj značajan kulturno istorijski spomenik ne treba da menja ugostiteljsku namenu, pa je prvi put oglašen poziv zainteresovanim zakupcima 5. oktobra 2015. godine.

Određena je cena od 973 dinara po kvadratnom metru, što iznosi oko 4.000 evra mesečno za raspoloživih 497 kvadrata.

Oglas je raspisan za vremenski rok od 10 godina za namenu poslovni klub koji pruža ugostiteljske usluge.

Međutim, ova cena nije privukla potencijalne zakupce, pa je tako propao i naredni javni poziv, raspisan 16. aprila prošle godine.

Videći da je određena cena previsoka, Vlada Srbije je donela zaključak o izmeni cene zakupa, koja je smanjena na 480 dinara ili 3,88 evra po kvadratu bez PDV-a.

Po navedenoj ceni je Haremluk i treći put ponuđen za zakup 6. marta ove godine.

- Pismenu ponudu podneo je samo jedan ponuđač sa ponuđenom cenom od 3,90 evra po metru kvadratnom, i nakon sprovedenog postupka je odlukom direktora Direkcije od 31. marta 2017. godine određen za zakupca.

Pozvan je na zaključenje ugovora o zakupu, ali se navedenom pozivu nije odazvao, pa će navedena odluka biti stavljena van snage, a oglas za davanje u zakup predmetne nepokretnosti biće ponovljen u narednom periodu, bez promene cene zakupa
– stoji u pisanom odgovoru Direkcije za imovinu na zahtev redakcije OK Radija.

Kako je Haremluk napušten od 2014. godine, zdanje je prepušteno samo sebi, jer nijedna institucija u Vranju nema nikakve ingerencije nad njim.

Dvorišna ograda se šara grafitima, često služi i kao javni toalet, a kapija se svako malo provaljuje.

Nedavno je policija zatekla i nekoliko lica koji su ušli u objekat, pa se ispostavilo da je on potpuno neobezbeđen.

Na pitanje OK Radija da li država kao vlasnik planira da učini nešto da objekat bolje obezbedi i sačuva ga od propadanja, od Direkcije za imovinu smo dobili kratak odgovor.

- Ukazujemo da za sada u budžetu Republike Srbije nisu predviđena sredstva za tu namenu – stoji u pisanom odgovoru.

Jedina nada za spas Haremluka je, dakle, da se na sledeći javni oglas javi preduzetnik koji će, sledeći interese profita, uložiti novac da spasi od propasti istorijsko zdanje, staro više od dva i po veka.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: