KOMISIJA: NEPRAVILNOSTI NA SVE STRANE

U fokusu - Petak 03.02.2017 - 12:55

Specijalna komisija koju je formiralo Gradsko veće grada Vranja utvrdila je brojne nepravilnosti u realizaciji javnih nabavki koje su mesne zajednice sprovodile za rekonstrukciju i održavanje seoskih puteva, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Bogdanović: Istih desetak firmi izvodilo sve radove FOTO: D. Ristić/OK Radio Bogdanović: Istih desetak firmi izvodilo sve radove FOTO: D. Ristić/OK Radio

Komisija je ispitivala zakonitost izvođenja radova u 23 mesne zajednice u prvoj polovini 2016. godine.

Kako je najavio član komisije i zamenik načelnika Gradske uprave Stojanče Bogdanović, svi nalazi komisije biće predati policiji i državnom revizoru na procenu.

Bogdanović kaže da je komisija duže vreme prikupljala dokumentaciju i da je angažovala sudskog veštaka za procenu obima i kvaliteta izvođenih radova.

On navodi da je komisija ustanovila da je simptomatična činjenica da je na tenderima u 23 mesne zajednice učestvovalo uvek istih desetak firmi, koje su dobijale sve naručene poslove.

- Na ovaj način je ugovoren obim radova ukupne vrednosti od oko 80 miliona dinara, a reč je o javnim nabavkama male vrednosti, što je, kako je ustanovlila komisija, u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.

Javne nabavke male vrednosti se mogu sprovoditi u slučaju kada je vrednost do 500.000 dinara, a ovde ta vrednost prelazi kod svih mesnih zajednica.

Pored toga, Grad Vranje je zaključio i ugovor sa jednim brojem tih izvođača, kojim je garantovao da će isplatiti sve račune ispostavljene mesnim zajednicama, što je suprotno Zakonu o javnom dugu, koji zabranjuje lokalnim organima vlasti da garantuju dugove pravnih lica, naročito onih čiji su osnivači
– pojašnjava Bogdanović.

Prema njegovim rečima, teško je utvrditi zakonitost javnih nabavki, jer ponude izvođača nigde nisu zavedene, niti u službama mesnih zajednica, niti u organima Gradske uprave.

- Osim toga, sam ugovor je zaključen tako da se ne može zaključiti šta je predmet ugovora, koji je obim radova, na kom mestu i u kojoj vrednosti zbog čega je otežana kontrola, što je ustanovio i sudski veštak.

Takođe je ustanovljeno i da su kod jednog ponuđača fakturisani i radovi koji nisu izvođeni, a kod najvećeg broja slučajeva ne može se ustanoviti kvalitet radova zbog protoka vremena koje je izbrisalo tragove
– navodi Bogdanović.

Prema nalazima komisije, sporni su i nadzorni odbori mesnih zajednica, koji su formirani od meštana koji nemaju kvalifikacije da vrše nadzor građevinskih radova, što je suprotno Zakonu o izvođenju građevinskih radova.

Stojanče Bogdanović kaže da komisija ne želi da izvodi nikakve zaključke o eventualnoj krivičnoj odgovornosti i počiniocima, već će celokupna dokumentacija biti predata Policijskoj upravi u Vranju, kao i Državnoj revizorskoj instituciji.
 

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: