Presude rezervistima: DISKRIMINACIJA diskriminisanih

U fokusu - Petak 17.11.2017 - 12:51

Prvostepene presude rezervistima Vranja po tužbama za diskriminiciju listom se donose u njihovu korist, ali po pitanju odštete, sudije donose različite presude.

Nema jednakosti ni pred sudom? FOTO: D. Ristić/OK Radio Nema jednakosti ni pred sudom? FOTO: D. Ristić/OK Radio

U Srbiji se trenutno vodi na hiljade procesa povodom zaključka Vlade Srbije iz januara 2008. godine, kojom su rezervistima sedam opština, koji su bili angažovani u vreme NATO bombardovanja 1999. godine, isplaćene ratne dnevnice.

Oko dve milijarde dinara uplaćeno je te godine u šest mesečnih rata na račune opština Kuršumlija, Blace, Bojnik, Lebane, Žitorađa, Doljevac i Prokuplje, dok su rezervisti iz drugih opština izostavljeni.

Veterani iz pomenutih sedam opština su 2008. godine dobili u proseku po oko 200.000 dinara, kao "socijalnu pomoć nerazvijenom području", ali su doznake naslovljene kao ratne dnevnice.

Prema podacima udruženja „Srpski ratni veterani Vranje“, u poslednjih godinu dana je stiglo na desetine prvostepenih presuda rezervistima ovog kraja i sve su listom potvrdile diskriminaciju ovdašnjih boraca.

Poslednjih meseci, ove presude potvrđuje i Apelacioni sud, što ukazuje da je sa pravne strane ovde situacija jasna: ovdašnji rezervisti su bili diskriminisani u odnosu na njihove kolege po oružju iz sedam opština Topličkog i Jablaničkog okruga.

Međutim, po pitanju naknade nematerijalne štete koja proizilazi iz utvrđene diskriminacije, sudije presuđuju vrlo različito, kaže predsednik ovog udruženja, Dragoljub Stošić.

- U Vranju ta naknada iznosi 50.000 dinara, u Nišu, recimo, 60.000, a u Beogradu 80.000 dinara.

To je praktično, nova diskriminacija prema nekome za koga je već utvrđeno da je diskriminisan
– ocenjuje Stošić.

Ima i primera i da sud utvrdi diskriminaciju, odnosno povredu prava na jednakost, ali ne dosudi naknadu nematerijalne štete.

- To je apsurd, jer je po zakonu o zabrani diskriminacije, naknada nematerijalne štete obavezna.

U ovom slučaju, sudije mešaju babe i žabe, iz kog razloga, ja ne znam i neću da spekulišem
– ukazuje Stošić.

Prema podacima kojima raspolaže udruženje „Srpski ratni veterani Vranje“, pred ovdašnjim sudovima je preko 4.000 tužbi za diskriminaciju i povredu prava na jednakost.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: