PROTEST MALINARA: Državo, IMA LI TE?

U fokusu - Četvrtak 29.06.2017 - 00:56

Stotinak malinara iz Vranja i Surdulice protestovali su u sredu popodne u ovom mestu, ukazujući na nisku otkupnu cenu maline i izostanak reakcije države na ovaj problem.

Detalj sa protesta FOTO D. Mirčev/OK Radio Detalj sa protesta FOTO D. Mirčev/OK Radio

Zahtevi malinara iz Pčinjskog okruga su identični sa onima koje imaju proizvođači iz zapadne Srbije, a oni se svode na to da otkupna cena maline bude 220 dinara, a ne kao sadašnja 120 po kilogramu.

Žarko Milenović, jedan od surduličkih malinara, ukazuje da prema nekim procenama u Srbiji od proizvodnje maline živi oko milion ljudi, a da hladnjačari i izvoznici iz ličnih interesa prete da to ugroze.

- Cena rada i ulaganja nikako se ne uklapa u trenutnu otkupnu cenu, međutim, očigledno je da neko pokušava da stavi šapu na malinu u našoj zemlji.

Izuzev ministra Nedimovića, koji tek sporadično reaguje, niko drugi se od državnih institucija ne oglašava.

Državi Srbiji poručujemo da smo poslednjih 10 godina pokušavali da od maline  napravimo brend, u čemu smo donekle i uspeli, a neko će to zarad svojih interesa da sruši i obori preko noći
- ukazuje Milenović.

Malinari iz Vranja i Surdulice, kao i iz ostalih opština u Pčinjskom okrugu, poručuju da drže korak sa proizvođačima iz zapadne Srbije, i da će i oni ukoliko ne dođe do dogovora o većoj otkupnoj ceni maline, krenuti u blokadu saobraćajnica i druge radikalne korake.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: