UPIS U ŠKOLU: Muke dece sa VRANJSKIM ZDRAVSTVOM

U fokusu - Utorak 11.04.2017 - 08:29

Obavezni sistematski pregled za upis dece u prvi razred škole, koji se u ZC Vranje odvija ovih dana, kod pojedinih roditelja izazvao je pravu paniku i veliko nezadovoljstvo.

Dom zdravlja: može li bez panike? FOTO S. Tasić/OK Radio Dom zdravlja: može li bez panike? FOTO S. Tasić/OK Radio

Ovaj višekratni pregled deteta od samo šest do sedam godina obuhvata posete nekolicini  specijalista, vakcinaciju, laboratorijske analize, a pre svega uput iz Dečijeg dispanzera.

Brdo uputa  i pregleda na početku ovakve avanture deluju teško ostvarivo mnogim roditeljima, koji su prinuđeni da uzimaju slobodne dane kod poslodavaca, kako bi mališane odveli na preglede koji su obavezni.

- Krenuli smo u, pokazaće se, osvajanje neosvojive republike koja se zove Zdravstveni centar Vranje.

Posle više dana, strašne neljubaznosti, maltretiranja deteta i slično mogu samo da kažem da su naši doživljaji strašni i da će detetu i nama roditeljima ostati u trajnom sećanju kao jedno zaista traumatično iskustvo
- kaže jedan od anonimnih roditelja koji je svoje dete morao da provede kroz  lavirinte ZC-a.

Neki lakše i bez čekanja ostvare sve preglede, a neki prema sopstvenoj priči moraju da zakazuju i da se više puta vraćaju lekaru specijalisti.

Žetica Dejanović, je jedan od roditelja koji su krenuli u prikupljanje potrebne dokumentacije za upis u prvi razred.


- Zakazali smo prijem u Savetovalište za ponedeljak, i očekujem da tu dobijem sve upute i uputstva za to što bi trebalo da uradimo.

Deca dobiju upute na kojima je tačno upisano vreme i datum, kad bi trebalo da se jave, kako bi se izbegle gužve i čekanja
- kaže Dejanovićeva.

Pregledi kod logopeda  mogu da se obave svakog radnog dana od 10 do 13 i od 16 do 18, bez zakazivanja.

U čekaonicama za ove preglede nema gužve, kao ni kod oftamologa i na Odeljenju ORL.

Ima i onih koji nisu lako mogli da zakažu preglede. Jedan od njih je i Vranjanac, koji nije želeo da mu se pominje ime, koji kaže da je prošao pravu Golgotu idući od vrata do vrata ZC - a, kako bi barem obavio neki pregled svog deteta.

Ono što je evidentno je da većih gužvi na odeljenjima gde bi trebalo da prođu budući prvaci jedino ima na Odeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Danijela Civkarovski, načelnica Fizikalne, kaže da se gužve stvaraju jer se na jednom mestu obavljaju pregledi celokupne populacije, a ne samo dece, koja su došla na sistematski.

- Imamo zakazane redovne preglede, plus oni koji dođu iz školskog dispanzera bez zakazanog termina.

Imamo preglede dece predškolskog uzrasta, plus redovne sistematske preglede koji su redovni kako u osnovnim tako i u srednjim školama.

Zbog te masovnosti primamo ljude i sa običnim uputima, na kojima nije tačno određen datum pregleda, oni moraju malo da sačekaju i da imaju razumevanje
- kaže Civkarovski.

Doktorka Civkarovski ukazuje da je to najčešće razlog zbog čega roditelji negoduju, jer bi želeli da u jednom danu završe sve, jer nisu svi zaposleni roditelji u situaciji, prema njenoj oceni, da dobiju nekoliko slobodnih dana od poslodavaca u kojima bi obavili pregled deteta.

Ima i roditelja koji su nezadovoljni i koji kažu da je prikupljanje dokumentacije za upis u prvi razred prava noćna mora, a šetnja od jednog do drugog doktora specijalite, kao prolazak kroz lavirint.

Ono što lekari i medicinsko osoblje na svim odeljenjima ZC - a i Doma zdravlja savetuju je da se pre bilo kog dolaska na pregled roditelji detaljno informišu kad ima slobodnih termina i kad mogu da dovedu decu na pregled, kako bi se izbegle gužve i čekanja.

Nakon dobijanja lekarskog uverenja da je dete sposobno za polazak u školu treba obaviti i testiranje kod školskog pedagoga i konačan upis u školi za polazak u prvi razred.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: