Vranje: Ko to gasi BORBU PROTIV KORUPCIJE?

U fokusu - Sreda 02.08.2017 - 10:32

Vranje je još jednom pokazalo nesposobnost da se prema stvarnosti odnosi na način koji je samo sebi nametnulo, pa je Grad ostao bez Lokalnog antikorupcijskog foruma, ili bar bez poštovanja rokova za njegovo formiranje.

Ilustracija FOTO Getty Images Ilustracija FOTO Getty Images

Lokalni plan za borbu protiv korupcije je usvojen još 2015. godine, a na sledeći korak, formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) koji bi trebalo da taj plan sprovodi, čeka se već dve godine.

Krajnji rok za njegovo formiranje, u dogovoru sa telima EU, bio je kraj juna.
 
Rok je propušten, ali su u međuvremenu vršene neophodne dopune antikorupcijskog plana i formirana je komisija čiji je zadatak da izabere članove LAF-a.

Na ovoj stepenici je borba protiv ove društvene pošasti u Vranju zapela, jer iako je rezultat razmatranja 18 prispelih prijava trebalo da bude obavljen 3. jula, taj posao još uvek nije završen.

Prema do sada raspoloživim informacijama, prepreka su godišnji odmori, zbog kojih komisija ne uspeva da obavi razgovore sa kandidatima i na osnovu propisanih kriterijuma, predloži članove LAF-a.

Prema rečima Nenada Antića, koordinatora za integritet lokalne samouprave u Vranju, očekuje se da se to obavi krajem avgusta ili početkom septembra, nakon čega bi se o formiranju LAF-a izjasnili i odbornici Skupštine grada.

Problem je što je krajnji dogovoren rok u saradnji sa Biroom za društvena istraživanja (BIRODI), idejnim tvorcem ove forme antikorupcijske borbe u Srbiji, 15. avgust.

Programski direktor BIRODI-ja, Zoran Gavrilović, kaže za OK Radio da se ovo telo neće javno izjašnjavati sve do isteka ovog roka.

- Mi imamo proceduru i rokove koji su dogovoreni sa OEBS-om, pratimo situaciju i u redovnoj smo komunikaciji i, ukoliko se ne ispoštuje rok, tada ćemo zvanično reagovati.

Svi dokumenti, uključujući i zapisnike sa sednica, moraće da budu javni i želimo da bar ovu stvar uradimo kako treba, ako je to moguće
– kaže Gavrilović.

Od 145 lokalnih samouprava u Srbiji, komisija za izbor LAF-a osnovana je samo u Vranju, dok je 41 opština tek započela proces donošenja LAP-a.

LAF iz Niša, koji je osnovan 2011. godine i u svakoj prilici istican kao primer sistemske borbe protiv korupcije na lokalu je trenutno u kolektivnoj ostavci.

Do izbora novog sastava niškog LAF-a i donošenja novog Lokalnog antikorupcijskog plana, gradonačelnik je doneo rešenje o kojem je na čelo radne grupe za izradu plana postavio samog sebe.

Ocenjujući sva aktuelna dešavanja na planu formiranja institucija za borbu protiv korupcije, relevantni stručnjaci iz ove oblasti idu čak do tvrdnje da se borba protiv korupcije u Srbiji gasi.

Sada dosta toga zavisi od grada Vranja, kojem je podršku u ovom procesu pružila i misija OEBS-a u Srbiji, pa će od razvoja događaja zavisiti da li je prethodno izrečena ocena tačna ili ne.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: