ZLATNA PRILIKA za sposobne ljude

U fokusu - Sreda 15.02.2017 - 10:12

Vranje - Vesna Cvetković vlasnik je i jedina radnica “Veskoda”, firme koja se bavi proizvodnjom ušivnih elemenata.

Cvetkovićeva za novom mašinom FOTO Promo Cvetkovićeva za novom mašinom FOTO Promo

- Ne može još da se živi pristojno od toga, ali ja sa puno optimizma gledam na ovaj posao – kaže Cvetkovićeva.

Vesna je 14 godina radila u “Simpu”, najpre u računskom centru, a potom i u službi za informisanje.

Po povratku sa porodiljskog bolovanja, radila je još godinu dana i potom otišla iz kompanije. Posvetila se porodici.

- Dala sam sebi za pravo da napravim pauzu u profesionalnoj karijeri. Pošto nisam bila tip domaćice, znala sam da ću kad tad nastaviti da radim.
 
Počela sam da razmišljam o tome da radim nešto sama. Moda mi je bila posebna strast, a volela sam i da pletem.

Došla sam na ideju da pravim krznene kape u kombinaciji s pletenim delom. Slažući detalje, došla sam do etikete, čije je postojanje deo zakonske regulative za svaki proizvod.

Počela sam da istražujem i shvatila sam da to malo ko radi, a ovde na teritoriji Vranja, gde živim, niko
– priča Vesna kako se rodila ideja da proizvodi etikete.

Onda se latila interneta i tražila mogućnosti da je realizuje. Naišla je na konkurs za projekat Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji, gde su dodeljivana sredstva za opremu za započinjanje posla.

- Videla sam da se uklapam, javila sam se Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Leskovcu koji je bio zadužen za sprovođenje projekta na našem području.

Krenule su obuke, vrlo mi je koristilo to što sam tamo naučila. Takođe, upoznala sam ljude sličnog razmišljanja, mlađe i starije
– objašnjava Vesna kako je tekao put do obezbeđivanja sredstava za rad.

Dodaje da nije bila a priori nepoverljiva, nadala se da će dobiti grant u vidu opreme.

Vesnin biznis plan je prošao, a oprema je bila vredna oko 5.000 dolara. Reč je o vrsti štampača sa programom namenjenim njenom poslu.

Ona je jedan od 10 dobitnika  u prvoj godini sprovođenja ovog projekta koji su dobili opremu, a nakon godinu dana rada imali su mogućnost da konkurišu za dodatnu opremu, za usavršavanje posla.

- Tako je Vesna sada konkurisala za računar i mašinu za šivenje kože i u procesu smo nabavke te opreme – kaže menadžer projekata u Centru za razvoj Jablaničkog I Pčinjskog okruga Jelena Pavlović.

Ona kaže da svi zainteresovani za započinjanje sopstvenog posla mogu na sajtu ove organizacije da prate javne pozive i eventualno pronađu nešto što im odgovara.

Javni pozivi namenjeni su i firmama koje već postoje, ali žele da unaprede neki od segmenata svog poslovanja.

Centar sarađuje I sa lokalnim samoupravama na raznim projektima.

Sa svoje strane, Vesna kaže da se njen život sada nije mnogo promenio, mada je  posao unela u porodicu.

- Kad je veći posao, lete etikete na sve strane. Tu je podrška porodice neophodna. Sin već zna  da radi sve što i ja, a u majstorskim stvarima pomaže suprug.

Prve klijente sam našla uz pomoć Centra za razvoj, ali dok još nisam ni uključila novu opremu ja sam skupljala adrese tekstilnih firmi preko interneta, zvala sam ih telefonom, nudila etikete.

Imala sam i sreće, valja to tako ide. Naišla sam na jednu firmu u Sjenici koja je upravo bila dobila veliki posao u Rusiji i posle nekih provera oni su me angažovali.

Danonoćno se radilo. Odgovornost je u poslu mnogo važna
– kaže Vesna i dodaje da bi onima koji počinju samostalni posao mnogo značila pomoć države u vidu neplaćanja poreza i doprinosa izvesni period.

Vesna kaže da u poslu i dalje može da računa na pomoć Centra za razvoj Jablaničkog I Pčinjskog okruga, ne samo za nabavku opreme nego i za savete u poslovanju, kad god su joj potrebni.
 
Ubeđena je i da je dobra ideja zlata vredna, samo ako joj se čovek posveti.

Promo

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: