Vesna 23 godine nakon ranjavanja: Sanjam kako hodam sa unukom

U fokusu - Utorak 05.04.2022 - 23:27

Vranjanka Vesna Stojković (52) još jedan je zaboravljeni heroj NATO bombardovanja.

FOTO: S.Tasić/OK Radio FOTO: S.Tasić/OK Radio

Na današnji dan, pre 23 godine, ova neustrašiva majka bacila se telom na svoju ćerkicu koja je tada imala samo 16 meseci i zaštitila je od gelera koji su kao kiša padali oko njih.

Svaki 5. april Vesni pada jako teško. To je dan kada se njen život promenio iz korena, jer je ostala bez nogu, ali i dan kada je svoju ćerku Mariju uspela da spasi gotovo sigurne smrti. Njih dve našle su se na ulici baš onog trena kada su NATO bombarderi gađali kuće kod autobuske stanice u Vranju.

- Da, sećam se svega, zato je toliko i teško - kaže nam Vesna već na početku razgovora.

Mislila sam da umirem, da je to kraj, i samo sam želela da sačuvam svoju bebu, kako znam i umem. Svaka majka bi to učinila, ne razmišljajući za svoj život. Čula se jaka detonacija i ja sam telom obgrlila Mariju koja je tada imala samo 16 meseci
- priseća se majka heroj za Telegraf.

Obe su, priča, od siline udara poletele u vazduh. Vesna se borila da udahne i čim je uspela, pustila je glas.

- Morala sam da viknem, da mi se dete spasi. Rezervista na glavnoj kapiji je čuo taj jauk i prvi je pritekao u pomoć. Uzeo je Mariju i odneo je - priseća se ova žena.

Štiteći bebu, zadobila je čitavu kišu gelera po nogama i bez njih i ostala. Danas skuplja novac za proteze koje bi joj omogućile da posle toliko godina ponovo stane i prohoda.

- Toliko je teško da ne znam reči kojima bih opisala. Dobila sam i dve autoimune bolesti zbog kojih je moje stanje dodatno loše. Lekari kažu "organizam sad sam sebe jede i ko zna šta će sledeće da napadne" - navodi Vesna.

Čak su i mišići počeli da joj atrofiraju. Ipak, od borbe ne odustaje. Njena najveća želja je da dobije proteze dovoljno brzo kako bi prvi korak mogla da napravi zajedno sa unukom, koja sada ima šest meseci.

- Sanjam da unukica i ja pravimo prve korake zajedno. Da joj pružam ruke, da je uhvatim kad krene da pada i da joj pomažem da ustane - kroz suze nam priča Vesna.

Da bi došla do proteza i bila korak bliže ostvarenju svog sna, nedostaje još 15.000 evra.

Svi koji žele da pomognu Vesni mogu to da urade na sledeći način:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 939 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human939 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823206-51

Uplatom na devizni račun: 160600000082349363

IBAN: RS35160600000082349363

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem IPS QR kod-a na vašoj E-banking aplikaciji: IPS QR kod


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: