VJT: Tužilaštva su u obavezi da u roku od 24 časa formiraju predmet po prijavi novinara da im je ugrožena bezbednost

U fokusu - Sreda 06.12.2023 - 11:19

Republički javni tužilac je u decembru 2020. godine, izdao svim javnim tužilaštvima opšte obavezno uputstvo, radi jednoobraznosti u postupanju u slučaju napada na novinare, a kako to izgleda u praksi u Vranju govore u ovdašnjem Višem javnom tužilaštvu.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

Na osnovu  toga, tužilaštva imaju obavezu da na određeni način postupaju kada se njima javi novinar, čiji je status takav da je oštećen nekim krivičnim delom.

Tim uputstvom predviđena je grupa krivičnih dela, na koja se ono primenjuje.

Viši glavni javni tužilac u Vranju Danijela Trajković, pojašnjava da je reč o krivičnim delima protiv života i tela, zatim o krivičnim delima protiv sloboda i prava čoveka i građanina, dela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, grupa krivičnih dela protiv pravosuđa i krivična dela protiv javnog reda i mira.

Tim obaveznim uputstvom, naloženo je svim javnim tužilaštvima hitno postupanje po krivičnim prijavama, za dela koja su učinjena na štetu novinara.

- Prema ovom uputstvu, javni tužioci su su u obavezi da u roku od 24 časa od prijema krivične prijave ili obaveštenja da je izvršeno krivično delo na štetu novinara, formiraju predmat i da ga dodele obrađivačima u rad.

Od maja ove godine promenjena je uloga i naziv javnih tužioca, tako da ovo opšte obavezno uputstvo odnosi se na sve javne tužioce, kao i na glavne javne tužioce.


Kada govorim o javnim tužiocim, mislim pre svega na glavne javne tužioce, koji su u obavezi da takav predmet dodele u rad svom javnom tužiocu
- pojašnjava Trajkovićeva.

Ona dodaje da je tim obaveznim upustvom predviđena i jedna uslovna radnja, a to je da se ta krivična dela odnose na poslove koje novinari, odnosno, medijski radnici obavljaju.

Kada obrađivač predmeta primi predmet, dužan je da u roku 48 časova, preduzeme sve radnje, prema Zakoniku o krivičnom postupku, a pre svega da pozove oštećenog novinara, koji bi u svojoj izjavi detaljno opisao radnju krivičnog dela koje je učinjeno na njegovu štetu.

- Ono što je jako bitno naglasiti, a o tome smo i medije obaveštavali više puta, a držali smo i jednu edukaciju novinara, da u svakom tužilaštvu u Srbiji, na svim nivoima, postoje kontakt osobe, koje su zadužene za prijem takvih krivičnih prijava, za obradu i koordinaciju u takvim krivično - pravnim događajima.

U Vranju sam za područje Višeg javnog tužilaštva, određena ja, kao Viši glavni javni tužilac, a u Osnovnom javnom tužilaštvu je Milica Petković.

To smo tako organizovali, jer smo mi i onako pasivno dežurni svakoga dana u mesecu, a ovo obavezno uputstvo upravo to zahteva, da ti javni tužioci budu dostupni non stop, 24 časa, 365 dana u godini
- kaže Trajkovićeva.

Praksa u Vranju pokazala je da su se novinari odvažili da prijavljuju slučajeve pretnji.  

Od dana stupanja na snagu ovog Opšteg obaveznog uputstva, na području Pčinjskog okruga, bilo je nekoliko prijava od strane novinara i zaposlenih u medijima.


Neke prijave su i okončane osuđujućim presudama u odnosu na izvršioce učinjenih krivičnih dela, koja su učinjena na štetu novinara.

Novinarska udruženja su i iznela zapažanja da VJT u Vranju, sa područnim tužilaštvima, može da bude primer dobre prakse u Srbiji, kada je reč o sprovođenju zakona, koji se tiču bezbednosti novinara i medijskih radnika.


Takođe, novinari u Vranju imaju samo reči hvale za saranju i postupanje VJT u slučajevima kada su prijavili da im je ugrožena bezbednost.

 




 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: