Vranjski srednjoškolci polupismeni?

U fokusu - Sreda 10.10.2012 - 13:43

Vranjski srednjoškolci u svom govoru koriste veliki broj skraćenica, a njihova komunikacija je oskudna i ubrzana, zaključak je stručnjaka.

Ilustracija Ilustracija
- Elektronska komunikacija značajno utiče na generalno siromašenje  rečnika mladih ljudi.  Svakodnevno su  „bombardovani“ velikim brojem informacija,  pa i nemaju mnogo vremena da razmišljaju o pravopisu i da ga koriste – kaže Olivera Đorđević, profesorka srpskog jezika u vranjskoj gimnaziji. 
 
Prema njenim rečima, dobro je to što većina učenika želi da prihvati  standardni književni jezik,  iako ima i onih koji u srednju školu dođu, a da još uvek ne razlikuju pisanje latiničnih i ćiriličnih slova.   
 
- Veliku odgovornost  za ovakve hendikepe kod đaka imaju predmetni profesori, jer se pismenost uči u školi – napominje ona.  
 
Milica Mitić, srbista u Tehničkoj školi u Vranju, upozorava  da je pismenost učenika ove škole nedovoljna, ali da se razlikuje od učenika do učenika. 
 
- U našoj školi, časovi srpskog jezika pretežno su bazirani na književnosti, tako da mi kroz neke dodatne časove gramatike pokušavamo da nadoknadimo elementarne praznine u pravopisu pojedinih đaka – ističe ona.  
 
Profesorka Mitić naglašava da je poražavajuće to koliko „deca ne žele da čitaju„. 
 
- Obaveznu školsku lektiru pročita tek poneki đak, a o literaturi predviđenoj za slobodno vreme da i ne govorimo. 
 
Savremeno opremljen kabinet u našoj školi za izvođenje nastave omogućava da se đaci kroz video prezentaciju nekog književnog dela još bolje upoznaju sa njegovim sadržajem. 
 
Ovaj metod nikako ne može da zameni čitanje, ali je dobar način da se učenici upoznaju sa sadržajem nekog dela - objašnjava Mitićeva. 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: