Zakon o pravima deteta: Srednja škola biće OBAVEZNA

U fokusu - Četvrtak 06.06.2019 - 12:38

Svako dete u Srbiji ima pravo na besplatno i kvalitetno osnovno i srednje obrazovanje, koje je - obavezno, stoji u Nacrtu zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, koji je od srede na javnoj raspravi.

Uvodi se i dečji ombudsman FOTO: Thinkstock Uvodi se i dečji ombudsman FOTO: Thinkstock
Kako pišu Novosti, osim što uvodi obavezno pohađanje gimnazija i srednjih škola, ovaj zakon unapređuje prava najmlađih i prvi put predviđa instituciju - dečjeg ombudsmana.
 
Iako ovo još nije postalo deo važećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja, očekuje se da se po usvajanju "dečjeg zakona", u roku od dve godine, sa njim usaglase ostali propisi, prvenstveno Ustav koji sada obavezuje samo na osnovno obrazovanje.
 
U Ministarstvu prosvete kažu da načelno podržavaju obavezu srednjoškolskog obrazovanja.
 
- Jedan od strateških ciljeva je da se poveća obuhvat učenika koji idu u srednju školu i zalažemo se da srednje obrazovanje bude obavezno, poput osnovnog, za šta je potrebno izmeniti niz zakona - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu prosvete.
 
Donošenjem propisa koji bi, između ostalog, uveo i obaveznu veliku maturu bile bi u celosti ispunjene preporuke Komiteta za prava deteta UN
 
On predviđa i apsolutnu zabranu telesnog kažnjavanja dece koja se odnosi na roditelje i staratelje, čije je i dužnost da najmlađe zaštite od okrutnog i ponižavajućeg postupanja.
 
Pisci novog zakona ne kriju da je rad na njegovoj izradi trajao punih 12 godina
 
Krajnji proizvod je, kako ističu, "priručnik za budućnost" koji će garantovati potpuno zaokruženu zaštitu najmlađih.
 
- Njime će biti unapređen položaj deteta u porodici i biti smanjena mogućnost zlostavljanja i zanemarivanja dece - rekla je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković
 
- Predloženi tekst garantuje kvalitetnije pravo na najbolju zdravstvenu zaštitu i socijalnu sigurnost, kao i obrazovanje, slobodno vreme i kulturne aktivnosti.
 
Najveći iskorak biće napravljen uvođenjem institucije zaštitnika prava deteta. Po ugledu na "velikog" ombudsmana, i "dečji" će biti ustrojen kao organ za nezavisnu kontrolu zaštite prava najmlađih
 
On će biti ovlašćen da postupa u slučajevima njihovog ugrožavanja, kao i da prima predstavke, čak i od dece mlađe od 15 godina, ali uz informisanje roditelja.
 
Ministarka bez portfelja zadužena za brigu o deci Slavica Đukić Dejanović naglasila je da će zaštitnik prava deteta, kao i ostala zakonska rešenja, promivisati standarde za ostvarivanje najboljeg interesa deteta.
 
- Predviđeno je da se odluke o pravima i interesima deteta donose uz poštovanje mišljenja deteta i u najkraćem roku - naglašava Slavica Đukić Dejanović.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: