"Zlatna" berba u vranjskim vinogradima

U fokusu - Petak 12.10.2012 - 14:05

Ovogodišnja berba grožđa u vranjskom vinogorju je prema ocenama vinara - „zlatna“.

Sa jednog od grojzibera Sa jednog od grojzibera
Od davnina berba grožđa u vranjskom kraju bila je svetkovina. Od vinove loze se živelo i uživalo, ali danas je malo onih koji su nastavili porodičnu tradiciju i očuvali vinograde. 
 
Nekada, u vreme grojzibera, dolazili su rođaci, prijatelji, komšije. Po tradiciji, u vinograde su prvo ulazili lovci. S jeseni, ispod gidža bilo je zečeva. Retko kada se dešavalo da ne padne zec za večeru.
 
U vranjskom vinogorju, berba se tradicionalno pada prve nedelje oktobra. Ove godine, zbog povoljnih vremenskih prilika, grožđe je izuzetnog kvaliteta, a rodilo je "kao pred rat".
 
Inžinjer poljoprivrede Božidar Ilić, poznati vranjski socijalista, inače dugogodišnji proizvođač vina, kaže da je rod solidan i da se u proseku kreće od 700 do 1.000 kilograma na 10 ari. 
 
- Vinari u uzgajanju vinove loze i proizvodnji vina često greše. Ne vode računa o sortimentu grožđa, opredeljuju se za  tradicionalne sorte koje nemaju odlike za dobijanje vrhunskih vina. Uglavnom su to „prokupac“ i „plovdina“ – kaže Ilić.  
 
Prema njegovim rečima, onaj ko se opredeli za proizvodnju vina mora formirati zasad sa sortama koje su prinosne, ali i kvalitetne za pravljenje vina. 
 
- Grožđe mora da se proredi dok je zeleno, jer se tako postiže dobar kvalitet, koji zavisi od odnosa šećera i kiselina. Na to se teško odlučuju vinari, što je greška. Njima nedostaju posuđe, pre svega bačve za pretakanje vina. Postojeće su većinom stare i po 40 godina – objašnjava Ilić. 
 
U Ilićevom vinogradu ovogodišnji rod dostigao je 600 kilograma, i vrenje vina, kako kaže, uveliko traje. 
 
- Sledi i prvo pretakanje, da se otklone nataložene materije štetne za kvalitet vina. Sledeća faza pretakanja je u decembru, u dva navrata, a flaširanje naredne godine u aprilu – ističe Ilić.
 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: