Dve namirnice koje uzrokuju insulinsku rezistenciju, a jedemo ih svakodnevno

Zivot i stil - Četvrtak 18.04.2024 - 09:28

Iako su određene grickalice primamljive, ne znači da su nužno zdrave.

Foto:Shutterstock/New Africa Foto:Shutterstock/New Africa
Neke od njih mogu značajno da utiču na naš metabolizam, ali i na celokupno zdravlje, dovodeći do problema poput insulinske rezistencije. Ove "najgore grickalice" često su prepune rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka koji podižu nivo šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tela da reguliše insulin.
 
Dijetetičarka i nutricionistkinja, Krutika Nanavati, otkrila je dve takve grickalice.
 
1. Slatke energetske pločice
 
Nanavati kaže da granola pločice, voćne pločice i ostale slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrednost kao što mislimo. Takođe, napominje kako ove prerađene grickalice mogu naškoditi metabolizmu i uzrokovati insulinsku rezistenciju.
 
"Previše šećera može uzrokovati brze promene nivoa šećera u krvi. To može dovesti do problema s insulinom i insulinske rezistencije. Rafinisane žitarice i veštački zaslađivači mogu dodatno pogoršati ove probleme", objasnila je dijetetičarka za SheFinds.
 
2. Krekeri
 
Prerađeni krekeri, pod šta mogu spadaju i perece, čips od krompira, kukuruza ili tortilje, obično sadrže rafinisane žitarice, visok udeo natrijuma i nezdrave masti. Nanavati upozorava: "Slično slatkim grickalicama, krekeri napravljeni od rafinisanih žitarica nemaju vlakana i mogu uzrokovati skokove šećera u krvi."
 
Dodaje da konzumacija prekomerne količine natrijuma može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska te opterećuje metabolizam. "Nezdrave masti, kao što su delimično hidrogenisana ulja koja se nalaze u krekerima, podstiču upalu i mogu oštetiti zdravlje creva te da utiče na metabolizam", zaključila je nutricionistkinja.
index.hr

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: