Francuz kupio aukcijsku kuću Sotbi za 3,7 milijardi dolara

Zivot i stil - Utorak 18.06.2019 - 12:42

Telekomunikacioni milijarder Patrik Drahi kupio je aukcijsku kuću Sotbi za 3,7 milijardi dolara.

kompanija se vraća u privatno vlasništvo FOTO: Shutterstock kompanija se vraća u privatno vlasništvo FOTO: Shutterstock
Kompanija, koja je na njujorškoj berzi bila 31 godinu, sada se nakon problematičnog razdoblja vraća u privatno vlasništvo.
 
Francuski preduzetnik, kolekcionar umetnina i osnivač telekomunikacione kompanije Altice, kupio je Sotbi u trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umetničkih dela.
 
Aukcijska kuća Kristi, suparnik Sotbija, u vlasništvu je takođe francuske porodice Pino.
 
Nakon što je finansijska kriza pogodila to tržište, Sotbi se suočio s velikim troškovima i napadima investitora iz hedž fondova, Dena Louba i Mika Mekgvajera.
 
Loubova kompanija "Third Point" je drugi najveći ulagač s 14 odsto udela.
 
Poznati trgovac umetninama, Loub je pozdravio prodaju i rekao "da cena opravdava vrednost koju su uvideli kada su prvi puta investirali u Sotbi te je ona nagrada dugogodišnjim ulagačima poput "Third Point" koja je verovala u potencijal te aukcijske kuće".
 
Među poznatijim predmetima prodatim u Sotbiju je i umetnička kolekcija vojvotkinje od Vindzora, lična kolekcija Endija Vorhola i slika "Vrisak" Edvarda Munka 2012.
Radio 021, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: