Gde danas pijete kafu? Danas slavimo dan crnog napitka

Zivot i stil - Četvrtak 01.10.2020 - 12:16

Brazilska, a "turska"! "Srpska" ili domaća, insistiraće neki. Espreso, kapućino, makijato povikaće ljubitelji italijanske kafe... Volimo je na razne načine, ali jedno je sigurno - dan bez nje ne može ni da počne ni da prođe za mnoge od nas, a danas je baš njen dan!

1,6 milijardi šoljica kafe popije se svakog dana FOTO: Free Images 1,6 milijardi šoljica kafe popije se svakog dana FOTO: Free Images
Međunarodni dan kafe obeležava se u celom svetu na današnji dan, 1. oktobra. Čak 1,6 milijardi šoljica ovog crnog napitka popije se svakog dana, kod kuće, na poslu, u društvu, kafeterijama, automobilu, u pokretu...
 
Uz ovaj napitak svakodnevno delimo životne trenutke sa bliskim ljudima, proslavljamo lepe povode i uživamo u razgovoru, sklapamo poslove, radimo, učimo. Kofein, kao sastojak kafe, ima pozitivno dejstvo na raspoloženje i budnost, sprečava pad koncentracije i smanjuje depresiju i anksioznost.
 
Na svetu postoji više od 50 vrsta kafe, ali uzgajaju se najčešće dve vrste kafe: arabika, koja ima nežniji ukus i jaku aromu i manje sofisticirana, ali jača robusta. Najveći proizvođač i izvoznik je Brazil.
 
Međunarodni dan kafe nije samo omiljeni praznik svih ljubitelja "crnog napitka". Međunarodna organizacija za kafu nas podseća i na neophodnost podizanja svesti o nužnosti osiguranja održivosti celokupnog procesa proizvodnje – od uzgoja na plantažama do šoljice skuvane kafe.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: