Gospodar hladnoće: Ovom Rusu nije hladno ni u mrtvačkom kovčegu (VIDEO)

Zivot i stil - Subota 14.12.2019 - 14:00

Da se ne plaše svi ruske zime i ekstremno niske temperature, dokaz je i Oleg Rjezanov, stanovnik grada Zelenogradska, koji se nalazi u Kalinjingradskoj oblasti i koji je dobio nadimak „Gospodar hladnoće“.

Postavlja rekord za rekordom FOTO: YouTube/printscreen Postavlja rekord za rekordom FOTO: YouTube/printscreen
Temperatura je veoma niska, a na Olegu je malo odeće. Ipak, i on postavlja rekord za rekordom i pokazuje za šta je sposoban njegov organizam. U razgovoru za Sputnjik, Rjezanov je objasnio kako prihvatiti hladnoću, i dodao da u slučaju njegove smrte nikoga ne treba kriviti.
 
Hladnoćom protiv paralize
 
Ne zna se šta bi sudbina donela Olegu da se, pre 25 godina, dok je u Vladivostoku služio vojsku, jednom probudio paralizovan – pojačala se hronična osteohondroza. Lekari su uradili sve što je bilo u njihovoj moći, čak su predlagali i operaciju, ali do potpunog oporavka nije došlo.
 
– Bilo je jako bolno, vidno sam hramao, mogao sam da dođem samo do toaleta i ležao sam po ceo dan. Jedina stvar koja mi je bila pred očima je bunar pored naše kuće. Kroz bol, a nekad i kroz suze, stalno sam pokušavao da puzeći dođem do njega, da bih se polio hladnom vodom. Nakon nekog vremena sam primetio da je bol skoro nestao, a pokreti su mi bili slobodniji. Od tog trenutka je sve i počelo – objašnjava on Sputnjik.

 
Ako se suprotstavljate hladnoći, ona vas može ubiti 
 
Prema njegovim rečima, nakon godinu i po dana polivanja vodom zaboravio je na bolesti, uključujući grip i prehladu.
 
– Tada sam shvatio da mi je polivanje dalo natprirodne sposobnosti – da ne budem bolesan – smatra Rjezanov.
 
Pravio je pauze u polivanju, a regularno se poliva vodom poslednjih osam godina. Međutim, nije se ograničio samo time.
 
– U jednom trenutku sam saznao za morža iz Tjumena, Andreja Sićeva, koji je preplivao 2.250 metara u otvoru u ledu. U tom trenutku to je bio svetski rekord. Mene je to zainteresovalo i hteo sam da probam. A zatim je to prešlo u nešto više i ja sam ušao u kontemplaciju o tome na šta je sve sposoban čovek – objašnjava Rjezanov.
 
Da bi proverio sposobnosti svog organizma, Oleg je počeo da trenira po svojim metodama, ubeđen u to da se ne treba suprotstavljati hladnoći.
 
– Ako joj se budete suprotstavljali, hladnoća će vas ubiti. Nemoguće je izdržati borbu protiv hladnoće. Čovek genetski nije sposoban za to. Hladnoću treba prihvatiti. Ja je i sada osećam, kao i drugi ljudi, i jako se smrzavam tokom treninga. Ali suština je upravo u tome: maksimalno se smrznuti, a zatim se ugrejati različitim tehnikama – priča Rjezanov.
 
Krio-komora, ledena morska voda…
 
Vremenom je tražio je sve ekstremnije vremenske uslove. Kao rezultat toga, postavio je 12 svetskih rekorda za preživljavanje u ekstremnim uslovima, koje je zabeležila Međunarodna agencija za registraciju rekorda „Inter rekord“. Na primer, u martu ove godine skočio je sa padobranom, obučen samo u šorc, sa visine od 4.100 metara, pri temperaturi vazduha -50. Da bi se spremio za to, Oleg je pri temperaturi od –150 stepeni proveo 20 minuta u krio-komori.
 
– Ništa me nije bolelo i nije bilo nikakvih poteškoća. Takođe, nisam jeo 10 dana i 5 dana nisam pio ni spavao. Zamislite, to je moguće. U Indiji živi čovek koji ne jede već 70 godina (misli se na Prahlada Džanija). Ja moram još mnogo da radim da bih došao do toga – pojašnjava on.
 
Oleg je postavio i nekoliko rekorda u vodi. Na primer, u regionu grada Zelenogradska pri temperaturi od 0 stepeni, preplivao je na leđima, uz obalu Baltičkog mora, 1.252 metra.
 
U mrtvačkom kovčegu bez odeće
 
Naš junak ne planira da se zaustavi na ovome, i obećava da će oboriti još jedan rekord već 22. decembra. Na dan zimske ravnodnevice u zabačenom području Sibira pri temperaturi od -20 stepeni i skoro bez odeće, on će provesti čitavu noć u snegu, u mrtvačkom sanduku.
 
– Za to su specijalno po mojim merama napravili sarkofag, koji će u donjem delu biti prekriven slojem snega od metar i po. Da bi tuda ulazio vazduh, biće opremljen posebnom cevčicom. Preživeti unutar ovoga skoro 13 sati, a da niste adekvatno obučeni, nemoguće je. Nijedan čovek na Zemlji nije uspeo u tome do sada – rekao je Rjezanov.
 
Govoreći o svojim eksperimentima, Oleg upozorava da njegovi rekordi ne treba da posluže kao inspiracija.
 
– To nije sport. To čime se ja bavim i ono što planiram da uradim, nije u skladu sa uslovima za preživljavanje, tako da me definitivno ne treba pratiti. Već nekoliko puta u toku eksperimenta sam zamalo poginuo. Na primer, kada sam meditirao u bazenu pod vodom, došao sam sebi tek u toku reanimacije – seća se Rjezanov.
Sputnik, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: