Hari i Megan više neće koristiti kraljevske titule

Zivot i stil - Nedelja 19.01.2020 - 13:19

Princ Hari i Megan više neće koristiti kraljevske titule i neće primati novac iz javnih sredstava za obavljanje kraljevskih dužnosti, saopštila je Bakingamska palata.

Nameravaju da vrate 2.4 miliona funti FOTO: AP Nameravaju da vrate 2.4 miliona funti FOTO: AP
Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, takođe, navode i da nameravaju da vrate 2.4 miliona funti – koliko je koštalo renoviranje rezidencije Frogmor plaćeno novcem poreskih obveznika. Ova kuća u Vindzoru ostaće njihov porodični dom u Velikoj Britaniji.
 
Par više neće formalno predstavljati kraljicu, a novi aranžman stupa na snagu na proleće ove godine, saopšteno je iz palate.
 
Hari i Megan najavili su da neće biti „viši“ članovi kraljevske porodice ranije ovog meseca.
 
U izjavi se navodi da je posle „višemesečnih razgovora i skorašnjih dogovora“ kraljica „zadovoljna što smo zajedno pronašli konstruktivno rešenje za mog unuka i njegovu porodicu“.
 
„Hari, Megan i Arči će uvek biti veoma voljeni članovi moje porodice“, piše u saopštenju.
 
„Razumem sa kojim izazovima su se suočili zbog intenzivne pažnje tokom poslednje dve godine i podržavam njihovu želju za samostalnijim životom.
 
„Želim da im se zahvalim na njihovom predanom radu u ovoj zemlji, Komonveltu i šire, i posebno sam ponosna na to kako je Megan brzo postala deo porodica.
 
„Čitava moja porodica se nada da će im današnji dogovor omogućiti da započnu izgradnju srećnog i mirnog novog života.“
 
Iz Bakingamske palate kažu da Hari i Megan shvataju da se od njih očekuje da odstupe sa kraljevskih dužnosti, kao i da više neće imati zvanična vojna imenovanja.
 
„Više neće primati novac iz javnih sredstava za obavljanje kraljevskih dužnosti.
 
„Iako više ne mogu formalno da zastupaju kraljicu, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su jasno stavili do znanja da će sve što budu radili i dalje biti u skladu da vrednostima Njenog Veličanstva.
 
„Oni neće više koristiti kraljevske titule jer više neće obavljati dužnosti kao članovi kraljevske porodice.“
 
Iz palate je saopšteno da neće komentarisati kakvi su dogovori kada je u pitanju bezbednost para.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: