Ima 98 godina i dalje leči pacijente, ni naočare mu nisu potrebne FOTO

Zivot i stil - Utorak 03.12.2019 - 13:35

Kada je francuski lekar Kriistijan Šenaj primio prvog pacijenta 1951. godine, penicilin je bio najmoderniji lek. Sada ima 98 i još uvek dva dana nedeljno u svojoj ordinaciji prima pacijente, među kojima su neki koje leči već decenijama.

Bolje mi je kao lekaru nego u penziji FOTO: Profimedia Bolje mi je kao lekaru nego u penziji FOTO: Profimedia
Pošto nema zdravstvenih problema, čak ne nosi ni naočare tokom pregleda, Šenaj nije video ništa privlačno u penzionisanju.
 
"Ako imate preko 60 godina, već vas svrstavaju u starce. Jedan dan vam daju karte, drugi dan tombolu, treći sudoku.. I za čas postanete potpuni idiot. Bolje mi je kao lekaru", kaže Francuz koji tokom jednog radnog dana primi i po 20 pacijenata.
 
Pre nego što je počeo da se bavi porodičnom medicinom, Šenaj je specijalizirao radiologiju, a pre studija radio je kao zavarivač.
 
Njegova ambulanta tehnološki ne izgleda kao iz 21. veka, ima faks, ali ne i kompjuter. Naglašava da je novost u njegovoj sedam decenija dugoj praksi pojava pacijenata koji se sami sebi određuju dijagnoze putem i onda mu dođu po lekove.
 
 
Francuski lekari u penziju idu prosečno sa 67 godina. I Šenajev sin, koji je takođe lekar, već je odustao od posla i penzionisao se, ali on to ne namerava.
 
"Ako ceo dan sedite i gledate televiziju, brzo zatupite i glava vam ne traje dugo", poručuje stari lekar.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: