Keš u Švedskoj odlazi u istoriju, ni deca ne dobijaju džeparac u gotovini

Zivot i stil - Sreda 16.09.2020 - 11:44

Kovanice i novčanice već dugo nisu omiljeno sredstvo plaćanja u Švedskoj, a "korona kriza" je trend ka bezgotovinskom plaćanju samo pojačala, zbog čega Narodna banka te zemlje upozorava građane, jer strahuje da bi gotovina mogla u potpunosti da nestane.

Mladi u 75 odsto slučajeva ne plaćaju gotovinom FOTO: Thinkstock Mladi u 75 odsto slučajeva ne plaćaju gotovinom FOTO: Thinkstock
Roditelji u Švedskoj čak i džeparac svojoj deci ne isplaćuju gotovinom, piše nemački nedeljnik "Fokus". List navodi da samo 16 odsto dece dobija džeparac u gotovini, dok 84 odsto poseduje digitalne štedne knjižice.
 
Istraživanje je pokazalo da u Švedskoj generacija između 18 i 34 godina u 75 odsto slučajeva ne plaća gotovinom.
 
Sve kovanice i novčanice koje su u Švedskoj u opticaju čine samo jedan odsto BDP-a, a poređenja radi, u SAD, gde se takođe puno plaća karticama, to je osam odsto, a u evrozoni deset procenata.
 
Korona kriza povećala je odbojnost Šveđana prema gotovini, a zanimljivo je da se najveći deo plaćanja obavlja bez kontakta, prek NFC čipa na kartici ili preko mobilnog telefona. Razvoj je sličan kao i u drugim zemljama, ali na nižem nivou.
 
U Nemačkoj je bezgotovinsko plaćanje poraslo sa ispod 40 na 44 odsto, a u Švedskoj je taj udeo već dostigao 85 procenata.
 
Iako je bezgotovinsko plaćanje dobro za ubrzanje plaćanja, sprečavanje pranja novca, utaju poreza, Narodna banka Švedske (Riksbank) upozorava na opasnosti. Guverner Štefan Ingves smatra da mladi, pošto ne koriste više gotovinu, neće ništa znati o izgledu novčanica.
 
Takođe postoje i drugi rizici, jer sajber napadima može doći do onemogućavanja bezgotovinskog plaćanja i tako izazvati probleme u društvu.
 
"Ukoliko jednom bude nestalo svetlo biće potrebno da u zemlji imamo dovoljno gotovine, i to na svim mestima", rekao je Ingves.
 
On je zatražio od vlade da usvoji zakon koji bi banke u zemlji obavezao da uvek imaju određene količine gotovine u trezorima.
 
Inače Ingves nije jedini koji upozorava na opasnosti, već i mnogi skeptični prema bezgotovinskom društvu, koji ukazuju da je zemlja ranjiva ako se oslanja samo na digitalni sistem plaćanja.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: