Najduže pomračenje Meseca u poslednjih 100 godina se približava

Zivot i stil - Sreda 11.07.2018 - 10:44

Videće se iz Srbije krajem ovog jula

Pomračenje će trajati čak jedan sat i 43 minuta FOTO: Profimedia Pomračenje će trajati čak jedan sat i 43 minuta FOTO: Profimedia
Najduže pomračenje Meseca u poslednjih 100 godina će se dogoditi ovog jula.
 
E pa datum se približava a sada znamo još detalja.
 
Iz Srbije će se pomračenje Meseca videti više od pet sati. Da sve bude još lepše prilikom izlaženja iz senke Zemlje, Meseć će biti crvene boje i dodatno će se približiti Zemlji, tačnije najbliže u poslednih 15 godina. Takođe i Mars će se videti na nebu što će napraviti pravi nebeski spektakl.
 
“Ovo je sjajno. To je stvarno lepa i retka prilika da vidimo pomračenje meseca pored Marsa na noćnom nebu. Imaćete dva sjajna objekta koje javnost obožava … to je odlična prilika fotografima”, izjavio je za The Times Robert Massey iz britanskog Kraljevskog astronomskog društva.
 
Inače, fenomen će se najbolje– i najduže videti upravo iz Jugoistočne Evrope, kaže Massey.
 
Pomračenje meseca možete slobodno posmatrati golim okom, teleskopima, dvogledima ili kroz objektiv aparata.
 
Pomračenje će trajati čak jedan sat i 43 minuta i do kraja ovog veka ostaće najduže.
 
Ukoliko budete posmatrali iz Srbije pomračenje će ukupno trajati 5 sati i 27 minuta. Totalno pomračenje će se videti 1 sat i 42 minuta. Te večeri, 27. jula Mesec će se pojaviti u 20:01, a pomračenje će početi u 22:24. Puno pomračenje će početi u 21:30 a vrhunac će dostići u tačno 22:21 sati uveče. Tada bi trebalo da pogledate u nebo ako već nemate vremena da celo veče posvetite ovom spektaklu!
 
Šansa da će biti vedro nebo je preko 60 posto na osnovu podataka od 2000. godine, što bi trebalo da bude dosta dobra prilika da se sve lepo i vidi.
 

Domino magazin, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: