Nastavnici, prikočite sa zadacima! Posle dve nedelje onlajn nastave roditelji i deca žale se na preopterećenost

Zivot i stil - Subota 04.04.2020 - 12:25

U želji da se izbegnu rupe u znanju, zasipaju đake nepotrebnim obavezama

Važno je da deca budu živa i zdrava FOTO: Pixabay Važno je da deca budu živa i zdrava FOTO: Pixabay
Važno je da deca budu živa i zdrava i da bez posledica prođu kroz ovo. Unesite zato malo vedrine i pozitivne energije u rad sa učenicima. Neće ništa bitno propustiti, a što propuste naučiće dogodine. Dva-tri pitanja, nekoliko domaćih zadataka - dovoljno je. Opustite se, ne pišite po ceo dan. Niko vam neće zameriti ako ne radite savršeno.
 
Ovo je na svojoj fejsbuk-stranici nedavno napisao rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu Goran Joksimović, ali sa njim bi se verovatno složila i većina nastavnika, dece i roditelja, pišu Večernje novosti.
 
Dve nedelje nakon uvođenja onlajn nastave na kanalima RTS, roditelji, ali i pojedini nastavnici, slažu se u tome da su deca preopterećena i da će ovakav ritam teško moći da prate do kraja školske godine.
 
- Dete najpre sluša nastavu na RTS. Na početku, bila su samo dva predmeta, srpski i matematika, a kasnije su uključeni i drugi, pa se gledanje časova otegne do popodne. Deca su dužna da beleže, a posle, preko platformi, dobijaju lekcije i domaće zadatke. Često dobijamo domaći rad iz svih predmeta, tako da je dete sve do uveče zatrpano školskim obavezama, a sa njim i roditelji - kaže majka jednog osnovca.
 
Opterećeni su i nastavnici, ali obukama i savladavanjem novih načina za komunikaciju sa učenicima, ali i brigom da se sve postigne.
 
- Upravo je ta briga dovela do toga da deca budu zatrpana obavezama. Nastavnici imaju odgovornost za učenje i napredak đaka, i ta bojazan da će deca biti uskraćena tera ih da rade više nego što bi trebalo - kaže, za "Novosti", Milka Karaklajić, psiholog u OŠ "Milinko Kušić" u Ivanjici.
 
I ona savetuje nastavnicima da "prikoče" i da se izbore sa panikom koju izaziva potreba da se sve postigne. Naša sagovornica ističe da kod nastavnika naročitu brigu izaziva gradivo za đake osmog razreda jer ih čeka mala matura.
 
- Ministarstvo će imati u vidu ovu situaciju prilikom donošenja odluke o maloj maturi, deca neće biti oštećena - poručuje naša sagovornica. - Treba sve umeriti i izbegavati prevelika opterećenja dece.
 
Školski psiholog Branka Tišma takođe navodi da je ovo tek početak jednog novog sistema.
 
- Dobro je da deca imaju svakodnevne obaveze, da zadrže kontinuitet u radu, ali ne treba da budu opterećena - kaže Tišma. - Treba im davati osnovne sadržaje, a sve što je više od toga mora da bude zanimljivo i da ih motiviše da rade.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: