Običaji na Sretenje: Devojke, obratite pažnju!

Zivot i stil - Petak 15.02.2019 - 15:18

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sretenje Gospodnje kao uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

Zapamtite prvog muškarca kog vidite FOTO: Printscreen Zapamtite prvog muškarca kog vidite FOTO: Printscreen
Sretenje je jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika jer ukazuje na prvi susret Spasitelja sa ljudima, a slavi se još od vremena cara Justinijana, i to uvek četrdesetog dana od Božića.
 
Postoji nekoliko verovanja koja se u narodu vezuju za ovaj praznik, a jedno od njih kaže da se na današnji dan susreću zima i leto, pa dani postaju duži, a vreme osetno toplije. Ako danas, veruje narod, osvane sunčan dan, a medvedi se uplaše od sopstvene senke i vrate u zimski san, zima će potrajati još šest nedelja. Ako ne vide senku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova.
 
Kako narod veruje, danas obavezno treba upaliti sveće jer njihov plamen štiti kuću od svih nesreća.
 
Međutim, najzanimljivije verovanje je ljubavne prirode. Naime, veruje se da na današnji praznik neudate devojke pronalaze svoje izabranike. Devojke veruju da će im budući muž ličiti na prvu mušku osobu koju danas ugledaju.
Kurir, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: