Od čega su obolele ajkule u Maleziji?

Zivot i stil - Ponedeljak 14.06.2021 - 14:49

Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja pogađa podvodne grebene i ajkule u Maleziji, a rani izveštaji sugerišu da je za pojavu ove bolesti kriv porast temperature mora.

FOTO: Shutterstock FOTO: Shutterstock
Nazvane po prepoznatljivim belim vrhovima peraja, beloglave ajklule obično se odmaraju danju, među grebenima, i tada ronioci često idu da ih posmatraju. Na jednoj od izvidnica, podvodni fotograf na ostrvu Bornero, uslikao je ajkule, kako se čini sa mrljama i lezijama na glavi, prenosi Rojters.
 
Ubrzo nakon toga, ronioci na ostrvu Sipadan su primetili isto, nakon čega je tim stručnjaka iz državnog univerziteta i vladinih zaštitnih grupa proglasio bolest kod svake grupe ajkula.
 
Pokušavajući da dijagnostikuju šta bi mogao biti uzrok bolesti, tim stručnjaka je otkrio da je temperatura morske površine u Španiji u maju bila 29,5 stepeni celzijusa, za stepen više nego 1985. godine, kada je bila najviša izmerena.
 
Dejvis Ostin, morski biolog, tvrdi da je siguran da je otopljeni okean razlog pojave ove bolesti jer je Sipadan zaštićeno područije u kome nema lova i ribolova, kao ni naselja ili industrije u blizini.
 
Izveštaji o pojavi ove bolesti podudaraju se sa izveštajima o izbeljivanju korala na tom području, prema profesoru veterinarskih studija vodenih životinja Mohamedu Dinu, ne možemo zanemariti da se u vodi događaju promene zbog viših temperatura.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: