Od FIĆE napravili ELEKTRIČNI automobil (VIDEO)

Zivot i stil - Četvrtak 20.06.2019 - 13:40

Makedonski majstori ugradili su električni motor u legendarni automobil zastava 750, poznatiji pod nadimkom fića.

Makedonski majstori ga preuredili FOTO: Printscreen Makedonski majstori ga preuredili FOTO: Printscreen
Posao zamene originalnog motora odradila je kompanija BB Classic Cars iz Skoplja, koja se bavi restauracijom klasika. Tako je udahnut novi život u maleni automobil koji je motorizovao bivšu Jugoslaviju.
 
U BB Classic Carsu istakli su kako najviše vole da rade upravo na fićama i dodali da su jedina kompanija u južnoj Evropi sertifikovana za konverziju tih automobila na struju, prenosi Poslovni.hr.
 
Ovaj auto smatra se simbolom i početkom motorizacije nekadašnje SFRJ, tada ratom uništene zemlje koja je snažno razvijala industriju i obnavljala se.
 
Prvi fića je izašao sa proizvodnih traka Zastave 18. oktobra 1955. godine po licenci italijanskog Fijata i proizvodio se narednih 30 godina.
 
Od 18. novembra 1985, kada je iz Zastave izašao poslednji fića u crvenoj boji, ukupno je proizvedeno 923.487 primeraka ovog automobila koji je u SFRJ proglašen za nacionalnu klasu, piše portal Lako do kola.
 
Prvi fića proizveden je 1955. godine u Kragujevcu i imao je 767 kubika i samo 29 konjskih snaga.
 
Kuriozitet je da je do 1960. godine prodat u čak milion primeraka.
 
Osim Italije i Jugoslavije, fića se proizvodio i u Austriji, Španiji i Argentini, i ukupno je sa proizvodnih traka izašlo 2.695.197 ovih automobila u svim verzijama.
 
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: