Olupina savezničkog bombardera pronađena na dnu Jadrana, „Nestrpljiva devica“ čekala 76 godina

Zivot i stil - Subota 08.08.2020 - 12:53

Posle 76 godina, na dubini od gotovo stotinu metara u Biševskom kanalu kod jadranskog ostrva Vis u Hrvatskoj, pronađeni su ostaci savezničkog bombardera „Nestrpljiva devica II“ iz Drugog svetskog rata.

Olupina „Nestrpljive device II“ pronađena kod Visa FOTO: HRT/Screenshot Olupina „Nestrpljive device II“ pronađena kod Visa FOTO: HRT/Screenshot
Bombarder je oboren u junu 1944, nakon 34 akcije bombardovanja.
 
Otkrila ga je ekipa ronilačkog centra „Manta“ iz Komiže, koja je takođe prošle godine otkrila još jedan bombarder B-24 po imenu „Organizovana zbrka“.
 
Iz ronilačkog centra kažu da se na dnu Jadranskog mora nalazi još oko 20 savezničkih aviona koji su oboreni učestvujući u misijama bombardovanja nemačkih ciljeva na Balkanu.
 
B-24 je bio teški bombarder, koji se tokom Drugog svetskog rata pokazao na skoro svim ratištima. Sa proizvedenih 18.500 primeraka, B-24 je najproizvođeniji bombarder u istoriji avijacije.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: