Opasni programi unapred ubačeni u telefone: Evo koji su i šta je rešenje

Zivot i stil - Utorak 28.01.2020 - 14:00

Nova opasnost za Android korisnike: Otkrivene su aplikacije koje štete vašem telefonu, a unapred su instalirane kada ga kupite. Što je još gore, brisanje aplikacija koje sadrže štetne programe moglo bi uređaj da učini beskorisnim.

Radi se o dve aplikacije FOTO: Pixabay Radi se o dve aplikacije FOTO: Pixabay
Pre desetak dana, pisali smo o listi aplikacija koje bi trebalo smesta da uklonite ukoliko ih imate u svom mobilnom telefonu, jer su štetne.
 
Sada, sa sajta Malwarebytes upozoravaju na softvere koji su štetni po vaš telefon, a već se nalaze na njemu kada ga izvadite iz kutije. Radi se o dve aplikacije.
 
Bez pristanka korisnika
 
Prvi štetan softver deo je Wireless update aplikacije koju morate da imate na telefonu, jer je to jedini način da ažurirate operativni sistem Androida.
 
Međutim, osim te funkcije, Wireless update može i da automatski instalira aplikacije bez pristanka korisnika.
 
„Ovu aplikaciju otkrili smo kao Android/PUP.Riskware.Autoins.Fota.fbcvd. U pitanju je deo nečega što se zove Adups, ​​kompanije sa sedištem u Kini koja je uhvaćena u prikupljanju podataka o korisnicima, kreiranju ‘zadnjih vrata’ na koja štetni softveri mogu da uđu u telefon“, pišu u ostu Malwarebytes, a prenosi Engadget.
 
„Od trenutka kada se prijavite na mobilni telefon, Wireless Update započinje automatsku instalaciju aplikacija. Ne postoji pristanak korisnika da se to učini, već se aplikacije instaliraju samostalno“, dodaju.
 
Ovako se stvara mogućnost ubacivanja bil kakvog softvera bez znanja korisnika, jer vas niko ni ne pita šta biste želeli u svom telefonu, a šta ne.
 
Bez pravog rešenja?
 
Druga štetna aplikacija je Settings. Stručnjaci su tu otkrili štetan softver pod nazivom Android/Trojan.Dropper.Agent.UMX.
 
Tu nastaje veći problem: S obzirom na to da je Settings glavni način da promenite sva podešavanja na svom uređaju, brisanjem ove aplikacije telefon bi postao neupotrebljiv. Ovaj softver pronađen je na telefonima koje je američka vlada subvencionisala siromašnim osobama.
 
Savetujući korisnike, na sajtu Malwarebytes rekli su da je isplativo izbrisati prvu aplikaciju (Wireless update), ali da nemaju pravo rešenje za drugu, jer ako se Settings izbriše iz telefona, postaće „samo skupi teg za papir“.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: