Ostavljene u poštanskom sandučetu Gandijeve naočare sada na aukciji

Zivot i stil - Ponedeljak 10.08.2020 - 14:08

Naočare Mahatme Gandija na aukciji su nakon što su ostavljene u poštanskom sandučetu aukcijske kuće "East Bristol Auctions". Početna cena bila je 10.000 funti, to jest 11.100 evra. Ponuđena suma trenutno je pet puta veća!

"Gandi poklonio naočare nakon što mu je pomogao" FOTO: Getty Images
Prema rečima zaposlenih u aukcijskoj kući "East Bristol Auctions", nepoznata osoba ostavila je u poštanskom sandučetu naočare, a tamo su ostale preko vikenda, javlja Skaj njuz.
 
Naočare su pripadale indijskom borcu za ljudska prava, a radnici su ih pronašli tek nakon dvodnevnog stajanja u sandučetu.
 
„Kolega je uzeo kovertu, otvorio je i pored naočara pronašao cedulju na kojoj je pisalo 'Ove naočare pripadale su Mahatmi Gandiju, pozovite me'“, rekao je Endrju Stouv, agent prodaje u aukcijskoj kući. 
 
Prema njegovim rečima, tokom dana pozvao je gospodina koji je ostavio naočare i ostatak dana proveo istražujući detalje o Gandiju i njegovim naočarima.
 
„Čovek mi je rekao da ako mislim da naočare ne vrede da mogu ih bacim. Uzvratio sam mu da mislim da vrede 15.000 funti. Mislim da je umalo pao sa stolice“, rekao je Stouv.
 
Naočare su pripadale gospodinovom ujaku koji je radio u Južnoj Africi u vreme kada je Gandi bio tamo – između 1910. i 1930. godine.
 
Ujak je pričao kako mu je Gandi poklonio naočare nakon što mu je pomogao, a one su zatim nasleđivane dok nisu stigle do gospodina koji ih je ostavio u sandučetu.
 
„Ovo su najverovatnije najpoznatije naočare koje smo imali na aukciji i svakako najvažniji istrorijski predmet koji smo pronašli“, istakao je Stouv.
 
„One su za Gandija poput Hendriksove gitare za Džimija Hendiksa“. 
 
Čim su utvrđene sve pojedinosti o naočarima, ponuđene su na onlajn aukciji koja se zatvara 21. avgusta.
 
Početna cena procenjena je na 10.000 funti (11.100 evra), a već sada je ponuđena suma stigla do 50.000 funti.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: