Otkriven natpis star 2.550 godina, napisan u ime poslednjeg kralja Vavilona

Zivot i stil - Nedelja 25.07.2021 - 11:49

Natpis star 2.550 godina, napisan u ime poslednjeg kralja Vavilona Nabonida, otkriven je na bazaltnoj steni na severu Saudijske Arabije.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
To je saopštila Komisija za turizam i nacionalno nasleđe te zemlje.
 
Gravura na vrhu natpisa prikazuje kralja Nabonida kako drži skiptar, kao i još četiri slike, među kojima su cvet, zmija i prikaz Meseca.
 
Veruje se da te slike imaju religiozno značenje, prenosi "Live science".
 
Ispod gravura je oko 26 redova klinastog pisma, koje trenutno dešifruju stručnjaci.
 
To je, ističe se u saopštenju, najduži natpis na klinastom pismu ikada pronađen u Saudijskoj Arabiji, preneo je "Historiblog".
 
Natpis je pronađen u Al Hajtu u regionu Hail, gde se nalaze brojne drevne lokacije, među kojima su ostaci tvrđava, umetnost u kamenu i vodovodne instalacije.
 
Kralj Nabonid vladao je od 555. do 539. godine pre nove ere.
 
Vavilonsko carstvo se prostiralo od Persijskog zaliva do Sredozemnog mora, a Nabonid je na početku vladavine osvojio deo današnje Saudijske Arabije i nastavio da živi u gradu Tajma, gde je ostao do 543. godine pre nove ere.
 
Zašto je odlučio da duže vreme živi u današnjoj Saudijskoj Arabiji, stvar je rasprave medu istoričarima, a pojedini stručnjaci smatraju da su verovatni razlog sukobi sa vavilonskim sveštenicima.
 
Na kraju Nabonidove vladavine Vavilonsko carstvo se našlo na udaru Persijskog carstva, koje je predvodio kralj Kir Veliki.
 
Persijanci su zauzeli Vavilon 539. godine pre nove ere, a Vavilonsko carstvo se srušilo.
 
Sudbina Nabonida posle sloma nije poznata.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: