OVO SU SIMPTOMI UPALE PLUĆA koje nikako NE SMETE DA IGNORIŠETE

Zivot i stil - Sreda 08.07.2020 - 12:39

Upalu pluća mogu da izazovu različiti mikroorganizmi, uključujući bakterije, gljivice i viruse

Klinička slika kod upale pluća varira FOTO: Depositphotos Klinička slika kod upale pluća varira FOTO: Depositphotos
Lekari ovih dana upozoravaju da je među novozaraženima korona virusom sve više mladih ljudi, koji imaju ozbiljne kliničke slike i teške upale pluća. Evo šta treba da znate o simptomima pneumonije.
 
Pneumonija (upala pluća) je infekcija koja izaziva upalni odgovor duboko u jednom ili oba plućna krila. Disajni putevi i alveole u slučaju upale pluća u težim slučajevima mogu da se pune tečnošću ili gnojem, izazivajući kašalj praćen iskašljavanjem sluzi ili gnoja, groznicom, jezom i poteškoćama sa disanjem.
 
Upalu pluća mogu da izazovu različiti mikroorganizmi, uključujući bakterije, gljivice i viruse.
 
Klinička slika kod upale pluća može da se kreće od blage, preko umerene do teške koja može biti opasna po život. Najopasnija je za bebe i decu mlađu od 5 godina, osobe starije od 65 godina, i ljude koji boluju od hroničnih bolesti ili im je imuni sistem oslabljen pridruženim bolestima.
 
 
SIMPTOMI
 
Simptomi takođe mogu varirati od umerenih do vrlo teškoj, u zavisnosti od različitih faktora, među kojima su tip izazivača infekcije, godine i opšte zdravstveno stanje obolele osobe.
Blagi simptomi često su slični onima koji prate težu prehladu ili grip, ali traju duže nego kod ovih stanja.
Simptomi pneumonije mogu da uključuju:
Bol u grudima kad dišete ili kašljete
 
Konfuziju i promenu mentalnog stanja (kod osoba starijih od 65 godina)
Kašalj, koji može biti praćen iskašljavanjem šlajma
 
Umor
 
Povišenu temperaturu, preznojavanje, groznicu
 
Sniženu telesnu temperaturu (kod osoba starijih od 65 godina i osoba kod kojih je imuni sistem oslabljen)
Mučninu, povraćanje i dijareju
Kratak dah
Novorođenčad i bebe ne moraju pokazivati nikakve znake infekcije, ili mogu povraćati, imati groznicu i težak kašalj, biti uznemirene ili umorne i bez energije, ili imati poteškoća sa disanjem i odbijati hranu.
Kada treba da idete kod leka
Ako imate poteškoća sa disanjem, bolove u grudima, temperaturu koja ne spada ispod 39 stepeni, ili je viša od toga, neprestano kašljete, naročito ako i iskašljavate sluz, javite se lekaru odmah.
 
Jako je važno da osobe koje pripadaju sledećim visokorizičnim grupama pomoć lekara potraže odmah u slučaju da osete bilo koji od gore navedenih simptoma
 
Osobe starije od 65 godina
Deca mlađa od dve godine
Osobe sa hroničnim bolestima ili oslabljenim imunim sistemom
Osobe koje su na hemoterapiji ili uzimaju imunosupresante u okviru terapije
Osobe koje imaju istoriju kardiovaskularnih tegoba ili hronične plućne bolesti U ovim slučajevima, upala pluća vrlo brzo može se razviti do stepena da postaje opasna po život i zato je jako važno da se lekaru javite odmah.
 
Uzroci
 
Mnogi bacili mogu da izazovu pneumoniju. Najčešći izazivači su bakterije i virusi koji se prenose vazduhom. Naše telo najčešće sprečava infekcije pluća, ali ponekad oni mogu nadvladati naš imuni sistem, čak i ako smo generalno dobrog opšteg zdravstvenog stanja.
 
Koje vrste upale pluća postoje?
 
Bakterijska
 
Najčešći izazivač je bakterija streptococcus pneumoniae. Ovaj tip upale pluća pojavljuje se najčešće nakon što ste imali grip ili respiratornu infekciju. Može zahvatiti jedno ili oba plućna krila, delimično ili u potpunosti.
 
Upala pluća izazvana mikoplazmom
 
 
Mycoplasma pneumoniae takođe može izazvati upalu pluća. Tipično izaziva blaže simptome od ostalih tipova pneumonije. Ovaj tip upale pluća je onaj koji se najčešće pregura "na nogama", jer u najvećem broju slučajeva simptomi nisu toliko teški da zahtevaju da ostanete u krevetu.
 
Gljivična
 
Ovaj tip upale pluća najčešći je kod osoba koje imaju hronične zdravstvene probleme, ili oslabljen imuni sistem, kao i kod ljudi koji se nađu u situaciji da budu izloženi vazduhu kontaminiranom gljivicama. Gljivice koje izazivaju ovaj tip upale pluća mogu da se nađu u zemljištu, ili u ptičjem izmetu i značajno variraju u odnosu na geografsku lokaciju.
 
Virusna, uključujući i onu izazvanu kovidom-19
 
Pojedini virusi koji izazivaju respiratorne infekcije i grip mogu da budu i uzročnici upale pluća. Virusi su najčešći izazivači upale pluća kod dece mlađe od 5 godina. Virusne pneumonije su obično blage, ali u pojedinim slučajevima mogu izazvati i veoma ozbiljnu kliničku sliku.
 
Korona virus (Covid-19, kovid-19) može izazvati upalu pluća sa teškom kliničkom slikom i potencijalno veoma opasnim posledicama.
 
Bolničke pneumonije
 
Ponekad se dešava da pacijenti koji su na bolničkom lečenju zbog drugih bolesti dobiju i upalu pluća. U takvim slučajevima, često su u pitanju teške forme bolesti, jer su izazivači bakterije delimično ili sasvim otporne na antibiotike, kao i zbog toga što je organizam obolele osobe već oslabljen primarnom bolešću. Osobe koje su na respiratorima, na jedinicama intenzivne nege, iz drugih razloga (jer to zahteva tretman primarnog oboljenja) su pod povišenim rizikom od ovog tipa pneumonije, navodi se na sajtu klinike Mejo.
 
 
Faktori rizika
 
Niko nije "imun" na upalu pluća, ali postoje dve grupe osoba koje su pod značajno višim rizikom:
Deca mlađa od dve godine
Osobe starije od 65 godina
Drugi faktori rizika su:
 
Hospitalizacija: Osobe koje su na bolničkom lečenju u jedinicama intenzivne nege, naročito ukoliko su na respiratoru, izložene su povišenom riziku od pneumonije.
 
Hronične bolesti: Ako imate astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP) ili ste srčani bolesnik, takođe ste pod povišenim rizikom od pneumonije.
 
Pušenje: Pušenje oštećuje prirodni odbrambeni sistem našeg organizma koji nas štiti od bakterija i virusa koji izazivaju upalu pluća.
 
Oslabljen ili supresovan imuni sistem: Osobe koje imaju HIV/AIDS, osobe koje su imale transplantaciju organa ili su na hemioterapiji ili dugotrajnoj terapiji steroidnim lekovima takođe su u rizičnoj grupi.
Ponekad, čak i kod osoba koje primaju odgovarajuću terapiju, upala pluća može da izazove komplikacije, naročito ukoliko pacijent pripada nekoj od gore navedenih rizičnih grupa.
Bakterije dospevaju u krvotok
 
Ukoliko bakterije iz pluća dospeju u krvotok, šire se telom i mogu da napadnu druge organe, što u teškim slučajevima može izazvati i otkazivanje vitalnih organa.
 
Poteškoće sa disanjem
 
Ukoliko je u pitanju teška upala pluća, ili osoba ima hronično oboljenje disajnih organa, može doći do opadanja nivoa kiseonika u krvi. U takvim slučajevima, neophodna je hospitalizacija i odgovarajuće lečenje, između ostalog uključivanje kiseonika, ili priključivanje pacijenta na respirator, u zavisnosti od stanja, dok se pluća ne oporave.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: