Popaj danas slavi 89. rođendan

Zivot i stil - Sreda 17.01.2018 - 08:22

Jedan od najhrabrijih momaka iz crtanih filmova nikada nije izgubio popularnost.

Neustrašivi mornar Popaj FOTO: Printscreen Neustrašivi mornar Popaj FOTO: Printscreen

Slavni mornar Popaj se prvi put pojavio u stripu 17. januara 1929. godine. Bio je to Thimble Theatre comic strip, i od prvog trenutka Popaj je naišao na sjajne reakcije.
Danas ovaj snažni mornar čija snaga leži u spanaću slavi 89. rođendan.
 
Zapravo, crtani likovi su zasnovani na pravim ljudima. Elzee Segar je inspiraciju pronašao u svom rodnom gradu Česteru, Ilinois.

Jednooki Frank Roki Figel je bio poznat kao čovek koji voli da se bije i da puši.
Figel je preminuo 1947. godine, a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše "čovek koji je bio glavna inspiracija za Popaja".

Oliva je zasnovana na Segarovoj komšinici Dori Paskel koja je bila veoma visoka i nosila je punđu.
 
U prvoj verziji Popaja njegova snaga nije zavisila od spanaća, već od magične ptice koju bi morao da pomazi po glavi. U verziji 1930. godine Popaj je počeo da jede spanać da bi postao snažan.

Za vreme Velike depresije upotreba spanaća je porasla za 33 odsto zbog popularnosti Popaja jer je u periodu velike ekonomske krize narod bio željan hrane koja će im dati snagu.
 
Linija koja dovodi u vezu spanać i snagu je medicinski magazin iz 1870. koji je tvrdio da u njemu ima 10 puta više gvožđa nego što zaista ima.

U prevodu – malo su slagali, tačnije za 10 puta su slagali.
 

Radio 021, Nezavisne novine, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: