Posle ozdravljenja od korone, MESECIMA se nastavljaju tegobe

Zivot i stil - Utorak 14.07.2020 - 11:55

Pacijenti koji su ozdravili od Kovida-19 nastavljaju, sedmicama, a neki mesecima, i nakon što su ozdravili, da imaju posledice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima, neki bi spavali celi dan, a nekima predstavlja veliki napor popeti se samo jedan sprat stepenicama, piše onlajn magazin "Jurop tudej".

87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od post-kovid simptoma 87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od post-kovid simptoma
Istraživanje su uradili lekari klinike "Džemeli" iz Rima Anđelo Karfi i Roberto Bernabei, ispitujući 150 pacijenata koji su preležali zarazu koronavirusa.
 
Od ispitanih, 87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od post-kovid simptoma, najviše preterani umor, smetnje u disanju, neki su imali i psihološke probleme a jedan broj pacijenata je nakon ozdravljenja pokazivao znake posttraumatskog stres poremećaja.
 
Gotovo svi ispitani su imali probleme sa apetitom i smanjenje mišićne mase.
 
"Kovid-19 je nova bolest i mi za sada znamo simptome, ali se malo zna o posledicama, i zato je ovo istraživanje, prvo ove vrste, veoma važno", kaze Anđelo Karfi.
 
Pozitivno je, ističu autori istraživanja, što se nisu potvrdila strahovanja lekara da će bolest ostaviti trajne posledice na pluća, jetru, oči i srce.
 
Lekari preporučuju da pacijenti koji su se lečili u odeljenjima za reanimaciju, i bili podvrgnuti oksidženizaciji, podvrgnu redovnoj kontroli više unutrašnjih organa, a moraju proći i dug period fizičkog i psihološkog oporavka.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: