Postoji pravo vreme za jogurt ako želite da smršate

Zivot i stil - Utorak 11.06.2024 - 09:16

Jogurt je odlična namirnica ukoliko brinete o kilogramima, ali se ne preporučuje osobama koje su sklone stvaranju kiseline ili imaju druge gastrointestinalne poremećaje.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Najbolje vreme za jogurt je u vreme doručka i to na prazan stomak, jer je jutro vreme kada probiotici ili dobre bakterije iz jogurta dospevaju do debelog creva.
 
Pored toga, obezbeđuje dobar izvor proteina, kalcijuma, vitamina B i fosfora i smanjuje upale, poboljšava varenje i smanjuje rizik od gojaznosti, Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa i drugih gastrointestinalnih bolesti.
 
Međutim, ne preporučuje se osobama koje su sklone stvaranju kiseline ili imaju druge gastrointestinalne poremećaje.
 
Na prazan stomak, fermentisani mlečni proizvodi, uključujući jogurt, proizvode hlorovodoničnu kiselinu koja ubija bakterije mlečne kiseline u jogurtu i izaziva kiselost.
 
Osim toga, trebalo bi da ga izbegavaju osobe koje ne podnose laktozu i dijabetičari, posebno ako sadrži mnogo šećera.
 
Jedete jogurt pre ili posle obroka?
 
Ne preporučuje se konzumiranje jogurta pre obroka jer je nivo želudačne kiseline izuzetno visok kada smo gladni.
 
Jogurt, inače, sadrži dosta mlečnih kiselina koje ubijaju kiselinu u našem želucu i značajno smanjuju zdravstvene prednosti.
 
Proteini u jogurtu će učiniti da se brzo osetimo sito i, posledično, pokvariti glavni obrok.
 
Možemo li da jedemo jogurt na kraju obroka? Odgovor je da. Jogurt je poželjno jesti kao desert sat -dvasata nakon obroka.
 
Ne samo da je želudačni sok razblažen, već je i sadržaj kiseline u želucu dovoljno nizak da omogući razvoj mlečne kiseline.
 
Međutim, nije preporučljivo jesti jogurt odmah nakon obroka ili kao desert čim završite sa jelom, jer sadržaj kalorija nije nizak.
 
Da li da jedemo jogurt kao užinu?
Jogurt kao užina nije samo zdrav za našu težinu, već je dobar i za naše raspoloženje.
 
Konzumiranje jogurta ima efekat uporediv sa čokoladom, jer se osećamo srećno i raspoloženo.
 
Možete li da jedete jogurt uveče?
 
Gubitak mišića može se desiti kada je naše telo u mirovanju, na primer kada idemo u krevet.
 
Proteini u jogurtu, s druge strane, pomažu u povećanju nemasne mase. U poređenju sa drugim slatkim grickalicama i bezvrijednom hranom, jogurt je mnogo zdraviji izbor za kasnu noćnu užinu.
 
Takođe, pošto je jogurt bogat kalcijumom, dobro ga je jesti posle ponoći, kada je nivo kalcijuma u ​​organizmu najniži. Zato je, ako smo noću gladni, najbolja alternativa nezdravoj hrani.
 
Međutim, imajte na umu da nemaju svi jogurti isti nutritivni sadržaj; savet je da uvek birate proizvode bez šećera, prenosi Novi list.
Novi list

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: