"Poznati mrzitelj Jevreja i seksista": Glumac poziva na bojkot Mela Gibsona

Zivot i stil - Ponedeljak 06.12.2021 - 12:49

Glumac Džošua Malina kritikovao je povratak Mela Gibsona u petom delu franšize Smrtonosno oružje, zbog ranijih optužbi za antisemitizam, i doveo u pitanje efikasnost 'kulture otkazivanja'.

FOTO: AP FOTO: AP
"Ako je Gibson dobrodošao da režira najnoviji deo omiljene franšize, možda je vreme da se prestane sa pričom o moćnoj 'kulturi otkazivanja'", rekao je 55-godišnji glumac, u tekstu koji je objavio "The Atlantic", pod nazivom "Cancel Mel Gibson".
 
"Jer ako on može da nastavi da zarađuje novac uz odobravanje Holivuda, kultura otkazivanja jednostavno ne postoji". 
 
Malina, poznat iz serija Teorija velikog praska i Zapadno krilo, istakao je prošle skandale u vezi sa Gibsonom, koji će režirati i glumiti u predstojećem filmu Smrtonosno oružje nakon smrti reditelja Ričarda Donera ranije ove godine.
 
 
Glumac najpre misli na incident iz jula 2006. u kome je zamenik šerifa okruga Los Anđeles rekao da je Gibson imao seriju antisemitskih uvreda tokom hapšenja DUI, uključujući i: "Je*eni Jevreji... Jevreji su odgovorni za sve ratove u svetu", navodi TMZ.
 
Malina je rekao da je "Gibson poznati mrzitelj Jevreja (antisemit je previše blaga reč)" jer su "njegove predrasude dobro dokumentovane", navodeći druge incidente Gibsonovog navodnog rasizma.
 
Malina je rekao da Gibson nije ubedljiv, iako je demantovao neke od priča o svom antisemitizmu, na primer kada se navodno izvinio Vinoni Rajder jer se našalio sa njom koristeći pogrdan izraz za Jevereje - "oven dodger", koji aludira na krematorijume koji su se koristili za spaljivanje tela u nacističkim koncentracionim logorima.
 
"Ovo je čovek koji je režirao i bio jedan od pisaca scenarija za "Stradanje Isusa", film koji je ... takođe ubedljiv napad na moj narod, a prikazuje Jevreje kao nestrpljive ubice Hrista, klevetu koja je korišćena kao izgovor za mučenje i ubijanje Jevreja dva milenijuma".
 
Glumac je takođe citirao snimke Gibsona koji preti i, na etičkoj i seksističkoj osnovi, vređa bivšu devojku Oksanu Grigorijevu, koje je objavio "Radar" 2010.
 
"Nesumnjivo je tačno da su glavne mete Gibsonovih predrasuda Jevreji, ali ono što me zbunjuje je da Holivud takođe zanemaruje njegovu duboku mizoginiju i upada u anti-crni rasizam", rekla je Malina.
 
Malina je rekao da priznaje da je Gibson "talentovan čovek" i da je obožavalac "filmova o smrtonosnom oružju", ali i da "mnogi užasni ljudi stvaraju divnu umetnost".
 
"Označite me kao vatrenog obožavaoca Roalda Dala, Pabla Pikasa i Edit Vorton; ne mogu se zasititi onoga što prodaju", rekao je on i dodao: "Ali ova trojica su imala dobar ukus da umru. To olakšava uživanje u njihovim rezultatima. Gibson živi. I ne moraju dalje da ga angažuju".
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: