Preminuli Montipajtonovac mozak donirao nauci

Zivot i stil - Sreda 29.01.2020 - 14:38

Mozak Montipajtonovca Terija Džounsa, koji je preminuo prošle nedelje u 77. godini, doniran je Institutu za neurologiju Univerziteta u Londonu, kako bi mogli da istražuju demenciju.

Borio se s frontotemporalnom demencijom FOTO: Rex Borio se s frontotemporalnom demencijom FOTO: Rex
Džounsova porodica potvrdila je ove navode, rekavši da se glumac od 2015. godine borio s frontotemporalnom demencijom.
 
Prema pisanju "Telegrapha", na ovu odluku glumac se odlučio nakon razgovora sa svojim lekarom i porodicom, a postupak donacije obavljen je ubrzo nakon njegove smrti.
 
"Količina informacija koje smo dobili proučavajući ljudski mozak je fenomenalna. Pomoću najnovije tehnologije sada možemo da učimo o onome što se događa u pojedinim ćelijama. Takođe, neka moždana tkiva iz banke University College London šalju se širom sveta kako bi ih proučavali i drugi istraživači", rekao je profesor Tomas Vorner, direktor UCL-ove banke.
 
Džouns je prvi put počeo da pokazuje ​​simptome demencije 2014. godine kada nije mogao da se seti svih tekstova Montija Pajtona. Godinu posle dijagnostikovana mu je frontotemporalna demencija.
 
U razgovoru za "Guardian" 2017. godine njegov kolega i blizak prijatelj Majkl Pejlin prisetio se kako je pisac, reditelj i komičar regovao na svoju bolest.
 
"Ono što me je pogodilo je kako je Teri reagovao na dijagnozu. Zaustavljao je ljude na ulici i govorio im kako ima demenciju i da mu prednji deo mozga ne funkcioniše kako treba. Tačno je znao šta mu se dešava i želeo je to da podeli sa svima jer je Teri prosto bio takav", kazao je Peklin.
Radio 021, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: