Redak primerak prvog izdanja Harija Potera prodat na aukciji za 46.000 funti

Zivot i stil - Utorak 22.10.2019 - 13:16

Redak primerak prvog izdanja knjige o Hariju Poteru prodat je početkom oktobra na aukciji u Velikoj Britaniji za 46.000 funti, nakon što su je njeni vlasnici čuvali više od 20 godina.

Izdanje iz 1997. godine za kolekcionare je Izdanje iz 1997. godine za kolekcionare je "sveti gral" FOTO: AFP
Tvrdo ukoričeno izdanje knjige Hari Poter i Kamen mudrosti bilo je u vlasništvu porodice iz Lankašira koja je želela da ga sačuva kao deo porodičnog nasleđa. Na prodaju su se odlučili pošto su čuli da je slična knjiga o mladom čarobnjaku na aukciji postigla cenu od 28.500 funti, preneo je BBC. 
 
Izdanje iz 1997. godine za kolekcionare je "sveti gral" jer ih je štampano vrlo malo, rekao je portparol aukcijske kuće.
 
Aukcionari kuće Hansons Auctioneers očekivali su da će za delo objavljeno s dve greške postići između 25.000 i 30.000 funti. Ali, brojne telefonske ponude podigle su mu cenu. 
 
Direktor Hansons Auctioneersa, Džim Spenser je, udarivši čekićem nakon poslednje ponude, zadovoljno kazao da je reč "o magiji". 
 
"Ni sam nisam mogao da verujem da je knjiga u tako dobrom stanju, kao da je tek izašla iz štampe. Ne mogu ni da zamislim da postoji bolji primerak", kazao je Spenser. 
 
U prvom izdanju Harija Potera i Kamena mudrosti objavljeno je svega 500 primeraka, od čega ih je tek 300 poslato knjižarama.
 
Knjiga je bila jedno od 12 prvih izdanja dela o Hariju Poteru namenjenih prodaji na aukciji, uključujući i onu s potpisom spisateljice Dž. K. Rouling.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: