Smrtna kazna za ženu u Americi posle 67 godina

Zivot i stil - Ponedeljak 19.10.2020 - 14:14

Izvršenje smrtne kazne nad Lizom Montgomeri je zakazano za 8. decembar.

Liza Montgomeri FOTO: Reuters Liza Montgomeri FOTO: Reuters
Sjedinjene Američke Države će pogubiti zatvorenicu prvi put posle skoro 70 godina, saopšteno je iz Ministarstva pravde.
 
Liza Montgomeri je 2004. godine zadavila trudnicu u Misuriju, potom joj izvadila bebu iz stomaka i otela je.
 
Montgomeri će biti pogubljena smrtonosnom injekcijom u Indijani 8. decembra.
 
Poslednja žena koju je američka vlada pogubila bila je Boni Hedi, koja je usmrćena u gasnoj komori u Misuriju 1953. godine.
 
Izvršenje smrtne kazne nad Brendanom Bernardom, koji je sa saučesnicima ubio dvojicu sveštenika 1999. godine, zakazano je takođe za decembar.
 
Savezni tužilac Vilijam Bar rekao je da se radi o „gnusnim ubistvima".
 
Predstavnici administracije odlazećeg predsednika Donalda Trampa saopštili su 2019 godine da će nastaviti sa izvršenjima smrtne kazne na saveznom nivou.
 
Ko je Liza Montgomeri?
 
U decembru 2014. godine, Montgomeri se dovezla iz Kanzasa do kuće Bobi Džo Stinet u Misuriju, navodno da bi kupila štene, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.
 
„Kada je ušla u kuću, Montgomeri je napala i davila Stineti, koja je bila u osmom mesecu trudnoće, dok žrtva nije ostala bez svesti", navodi se u saopštenju.
 
„Upotrebila je kuhinjski nož kako bi rasporila stomak Stineti, koja se tada osvestila. Došlo je do borbe između dve žene, i Montgomeri je davila Stineti dok je nije ugušila.
 
„Potom je bebu izvadila iz stomaka i odnela je sa sobom i pokušala da je prijavi kao svoju", dodaje se.
 
Porota je 2007. godine presudila da je Montgomeri kriva za otmicu i smrt i jednoglasno preporučila da bude osuđena na smrt.
 
Ali njeni advokati tvrde da je Montgomeri doživela oštećenje mozga od batina u detinjstvu, te da nije mentalno stabilna i da zbog toga ne treba da bude osuđena na smrtnu kaznu.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: