Stop gripu: Ovako ćemo sprečiti buduće epidemije?

Zivot i stil - Utorak 19.02.2019 - 12:20

Epidemija gripa i dalje odnosi živote: 29 umrlih i preko 100.000 obolelih je trenutni bilans u Srbiji. Odgovor na pitanje može li se i kako taj broj ubuduće bolje kontolisati i smanjiti ponudila je Asocijacija kliničkih inžinjera Srbije.

Epidemija gripa i dalje odnosi živote FOTO: Thinkstock Epidemija gripa i dalje odnosi živote FOTO: Thinkstock
Formiranje posebnih centara za zaštitu obolelih, prvo u velikim gradovima, predlažu iz te asocijacije. 
 
Njihov predstavnik Zoran Bjelica kaže da se u razvijenim zemljama formiraju posebni centri za urgentne situacije poput ove sa gripom i da su funkcionisanjem godinama unazad dokazali da je to dobro rešenje. 
 
"Govorim o posebnoj podršci obolelim pacijentima u borbi za preživljavanjem. To bi bili specijalizovani centri iskljucivo namenjeni teško obolelim od gripa. Svetska literatura govori da ukoliko ne postoje specijalizovani centri šanse za preživljavanjem su oko 30 procenata, a ukoliko ih imamo oko 82 odsto". 
 
Bjelica kaže da bi prvo trebalo da se otvore takvi centri u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, uz obavezne mobilne centre u drugim mestima. 
 
On ističe da je razočaravajuće što, kako je rekao, Ministarstvo zdravlja nije preuzelo nikakvu akciju i ne radi se na posebnoj podršci medicini vezano za borbu sa ovom teškom situacijom. 
 
"Ovo nije ništa novo i nisu posebno novi zahtevi. Potrebne mašine već postoje u Srbiji i to ne bi bio dodatni trošak već preraspodela sredstava u kriznim situacijama". 
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: