U Škotskoj će ulošci i tamponi od sad biti besplatni

Zivot i stil - Sreda 25.11.2020 - 11:52

Škotska je postala prva država na svetu koja je obezbedila besplatne proizvode koji ženama trebaju tokom menstruacije, što je rezultat četvorogodišnje kampanje.

“Ovo će značajno promeniti život žena i devojaka “Ovo će značajno promeniti život žena i devojaka" FOTO: Profimedia
Zakon o proizvodima za menstruaciju, koji je jednoglasno prošao kroz završnu fazu u utorak uveče, biće obavezujući za lokalne vlasti da proizvode za menstruaciju učini dostupnim svima kojima su potrebni.
 
Kampanju, koju je podržala i država, predvodila je portparolka zdravstva škotskih laburista, Monika Lenon. Ona je za Gardijan rekla da je ovo „dan ponosa za Škotsku“.
 
“Ovo će značajno promeniti život žena i devojaka i svih koji imaju menstruaciju. Već je postignut veliki napredak na nivou zajednice i putem lokalnih vlasti kako bi svi imali šansu za dostojanstvo. Drugačije se sada u društvu govori o menstruaciji, ali i o menopauzi, endometriozi, kao i o svim proizvodima koji su potrebni za ta stanja”, kazala je Lenon.
 
Inače, dobrotvorne organizacije tvrde da je stepen siromaštva porastao tokom pandemije, pre svega zbog troškova za osnovne zdravstvene proizvode na mesečnom nivou, kao i da je gotovo svaka peta žena imala imala teškoće da nabavi uloške ili tampone, što im znatno pogoršava higijenu, zdravlje i blagostanje. Procenjuje se da žene prosečno troše 13 funti mesečno na proizvode za ciklus i nekoliko hiljada funti tokom života.
 
Ulošci i tamponi će biti besplatno dostupni i u školama i na fakultetima, a u međuvremenu, pojedini restorani, pabovi, pa čak i fudbalski klubovi počeli su da samostalno pružaju besplatne proizvode, kojih sve više ima u ženskim toaletima.
 
“Važno je što smo usred pandemije poslali poruku da su prava žena i devojčica u fokusu”, kazala je Lenon.
 
Nova TV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: