Zablude o koronavirusu: Ni beli luk, a ni alkohol ne pomažu u lečenju

Zivot i stil - Četvrtak 27.02.2020 - 14:29

Mnoge Srbe obradovala je juče vest na Si En Enu objavljena pod oznakom hitno - alkohol ubija koronu. Oglasila se i Svetska zdravstvena organizacija i razbila mitove - ne samo što je alkohol bezvredan u odbrani od virusa već tvrde da ne pomaže ni beli luk.

"Nema razloga za strah, ima razloga za ozbiljnost" FOTO: Getty Images
I dok je cela planeta u strahu od virusa, srpsku javnost pokušali su juče da umire stručnjaci, koji su se nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obratili medijima. Razloga, kako tvrde za paniku, nema.
 
"Nema razloga za strah, ima razloga za ozbiljnost", rekao je epidemiolog Mijomir Pelemiš za TV Prva, koji je juče bio na tom sastanku, te dodao:
 
"Država je još pre dva meseca preduzela mere u kontroli i sprečavanju širenja ove infekcije. Pod time podrazumevamo kontolu ljudi koji stižu iz drugih zemalja u kojima se ova bolest prethodno javila i davanje uputstava ljudima kako da se ponašaju".
 
Prof. dr Nada Kovačević dodala je da bi u eksperimentalnim uslovima alkohol uspeo da ubije ovaj virus.
 
Takođe, kako je istakla, beli luk i alkohol mogu da posluže kao preventive koje mogu ali i ne moraju da budu uspešne.
 
"Treba više voditi računa o ličnoj higijeni, da se trudimo da zaštitimo i sebe i druge kad kašljemo i kad kijamo", poručila je.
 
Načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje, Ivica Mladenović, je govoreći o vesti koja se pojavila na CNN o učinkovitosti alkohola u borbi protiv koronavirusa, rekao da je "smešna".
 
"Imamo ljude koje žele da veruju u teorije zavere i onda pokušavaju sami da se leče. To je jedan od razloga zašto su nestale maske u Beogradu. Treba da slušaju stručnjake", rekao je Mladenović.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: