Zašto bi cvekla trebalo da se nađe našem meniju?

Zivot i stil - Petak 17.09.2021 - 14:17

Cvekla je popularno je korenovsko povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Cvekla je puna esencijalnim vitaminima, mineralima i biljnim jedinjenjima od kojih neki imaju lekovita svojstva.

Foto:Shutterstock/Anna_Pustynnikova Foto:Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Krvni pritisak

Visoki krvni pritisak jedan je od vodećih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Studije su pokazale da cvekla može značajno da smanji krvni pritisak u periodu od samo nekoliko sati. Ovi efekti snižavanja krvnog pritiska verovatno su posledica visoke koncentracije nitrata u cvekli. U vašem telu, nitrati u ishrani se pretvaraju u azot-oksid, molekul koji širi krvne sudove, uzrokujući pad krvnog pritiska, pište Healthline. Nivo nitrata u krvi ostaje povišen do šest sati nakon konzumiranja dijetetskog nitrata.

 Povećanje energije

Nekoliko studija kaže da nitrati u ishrani mogu da poboljšaju našu količinu energije. Bitrati poboljšavaju efikasnost mitohondrija, odgovorni za proizvodnju energije u našim ćelijama.

Upalni procesi

Hronična upala povezana je sa brojnim bolestima, poput gojaznosti, srčanih oboljenja, bolesti jetre...Cvekla sadrži pigmente nazvane betalains, koji mogu da imaju brojna protivupalna svojstva.

Probava

Dijetalna vlakna su važna komponenta zdrave ishrane, a između ostalog utiču i na bolje varenje. Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, što cveklu čini odličnim izvorom.

Može pomoći u podršci zdravlju mozga

Mentalne i kognitivne funkcije prirodno opadaju sa godinama.Smanjenje protoka krvi i snabdevanja mozga kiseonikom može da doprinese ovom padu. Zanimljivo je da nitrati u cvekli mogu da poboljšaju mentalne i kognitivne funkcije širenjem krvnih sudova i na taj način povećavajući protok krvi.

Pomoć pri mršavljenju

Cvekla ima malo kalorija i puno vode. Povećanje unosa niskokalorične hrane poput voća i povrća povezano je sa gubitkom težine.

Međutim, uprkos niskom sadržaju kalorija, cvekla sadrži umerene količine proteina i vlakana koji su važni za održavanje zdrave težine. Vlakna u cvekli takođe mogu da pomognu da smanjimo kilograme, smanjenjem apetita i podsticanjem osećaja sitosti.

OK Radio, B92

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Ruzica
17.09.2021. , 20:45
Cvekla je povrce koje ima sirok spektar upotrebe i lecenja za razne bolesti, koje pozitivno utice na zdravlje ljudi, medjutim posto ja radim nemam dovoljno vremena da pripremam sve te napitke koji se koriste u kulinarstvu, za pripremanje jela a bogami po najvise za zdravlje ljudi.Zato kada nemam cvekle ja u poslednje vreme koristim suplemente to jest medicinske gljive u kapsulama. A posebno koristim nemacki cordiceps i reishi kapsule, koje su vrlo lekovite i delotvorne za zastitu organizma od raznih bakterija i virusa.