Enigma Osmanović

Lokalni sport - Četvrtak 28.06.2012 - 13:35

Još jedan transfer izaziva pažnju, pre svega zbog nemarnosti funkcionera Dinama, a to je odlazak Dejana Osmanovića u Hajduk iz Kule, po ugovoru od 3. 8. 1996. godine.

Osmanović Osmanović

Prema originalnom ugovoru stoji da za Osmanovića Dinamo dobija dva igrača iz Kule koji mu se ustupaju na godinu dana.

U ugovoru doslovce piše: “U slučaju da ustupljeni igrači na godinu dana pre isteka takmičarske 1996/97. godine napuste FK Dinamo – Vranje, FK Hajduk – Kula će na ime obeštećenja isplatiti FK Dinamo iznos dinarske protivrednosti 20.000 (dvadeset hiljada) zapadnonemačkih maraka (10.000 po jednom igraču)“.

- Tada smo dobili dvojicu igrača, Lotinu i Gardaševića. Međutim, Gardašević nas je na polusezoni napustio i prešao u FK Novi Pazar – kaže Radoje Aleksić, tadašnji trener.

Kuljani su morali da pošalju novog igrača ili da Dinamu isplate 10.000 maraka u dinarskoj protivvrednosti.

- Lotina je ostao do kraja i bio je dobar igrač, dok je Gardašević došao povređen i skoro da nije igrao. Tačno je da nas je napustio, tražili smo od Hajduka novog igrača, ali nisu nam poslali. Bilo je u stilu, „evo, sutra dolazi“.

Nisam bio za tužbu nego za dogovor. Otišao sam iz kluba i na tome se završilo, a sećam se, cela uprava je bila protiv odlaska Osmanovića u Hajduk pod tim uslovima.

Ja sam ga pustio, a zašto?

Pa, dolazio je svaki dan, molio: „Pusti me, čika Božo, da se spasim, da mogu da normalno da živim, molim te“.

Ljudi, kažem, grehota, bre, neka ide, neka se izvuče iz bede. Jedino što me je razočarao, kao i Goran Jović Beli, kada sam ga pustio da ode u Grčku, da zaradi neki dinar, kako je govorio, je to što su svi mnogo toga obećavali samo da ih pustimo.

Recimo, čim uzmu pare kupiće dresove, trenerke, lopte i doneti u klub. Ništa nisu doneli.

A, šta tek reći za Stošića, Stefanovića? Ljuti su na klub, nisu uvaženi, ili ne znam šta još, tako čujem od drugih. Ako su ljuti na čelnike kluba, zašto im savest ne proradi i sete se kako su trenirali i igrali kao deca u Dinamu?

Što jednom ne donesoše garnituru dresova za decu, da se slikaju sa njim. Da nije bilo Dinama ne bi bilo ni njih kao igrača i ne bi bili milioneri. E, to me strašno pogađa - kaže Božidar Ilić, predsednik kluba u to vreme.

Opšti je stav da je Ilić od svih predsednika u Dinamu bio najpošteniji i možda najnaivniji.

Ilić je uvek reagovao emotivno, voleo je Dinamo, ali je često bio i onaj koji će revnosno da sprovodi političke odluke u klubu, tadašnjih čelnika SPS koji su delovali iz senke i odlučivali o svemu.

Ništa ga, medjutim, ne opravdava za to što nije tužio Hajduk iz Kule za 10.000 maraka.

Postavlja se i pitanje gde je obeštećenje za Osmanovića kada je prelazio iz Hajduka u špansku Estramaduru i brazilsku Vitoriju. Ali, tada Ilić nije bio predsednik.

To se dešavalo posle 2000. godine. Zašto njegovi naslednici nisu potegli potraživanja za Osmanovića? Prema relevantnim procenama, Dinamu bi od tog transfera pripalo najmanje 10.000 maraka.

Ipak, ugovor o prelasku Osmanovića, koji su potpisali Ilić i Radovan Vasović, predsednik Hajduka, bio je specifičniji u odnosu na ostale.

U članu 4 ugovora, na jednom mestu stoji: „za transfer u trećoj takmičarskoj godini i kasnije je 70-30 u korist FK Hajduk – Kula“.

To znači da je prilikom odlaska Osmanovića u Estramaduru i Vitoriju FK Dinamo trebao da dobije 30 odsto od postignutog transfera.

Ono što je sporno, a opet je slučaj za više istance, što su na zvaničnom međunarodnom sajtu odlasci Osmanovića u inostranstvo obeleženi znakom pitanja.

Pod pretpostavkom da je Hajduk inkasirao za njegov odlazak u dva kluba minimum 500.000 evra, Dinamu bi pripalo 150.000 po ugovoru. Ali, tih ugovora nema.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: