I osnivači beže iz Dinama

Lokalni sport - Subota 02.02.2013 - 01:16

GFK Dinamo, prema osnivačkom aktu, ali i po Zakonu o sportu, osnovan je 28. marta 2012. godine, od strane desetorice građana, koji sada imaju prava i obaveze koje ih izlažu krivičnoj i materijalnoj odgovornosti.

Ovako se gledao Dinamo Ovako se gledao Dinamo

Naime, osnivači: Dejan Ivanović Jova, potpresednik Sportskog saveza, Davor Tasić Taska, fudbalski trener, u to vreme na klupi FK Dinamo, Igor Mladenović Golub, predsednik SS, Goran Nastić Nasta, fudbalski radnik, tadašnji generalni sekretar FK Dinamo, Danilo Mihajlović, fudbalski sudija na “Jelen” Super ligi, Igor Stojković Krespo, fudbaler i radnik SS, Igor Nikolić, pravniik u vranjskom “Vodovodu”, sadašnji član Nadzornog odbora GFK Dinamo, Aleksandar Nikolić Cale, generalni sekretar SS, Vladislav Vasiljević, privatnik, u to vreme predstavnik FK Dinamo i Goran Smiljković, direktor KK Jug i radnik SS, po članu 40 Zakona o sportu “…odgovarju solidarno, celokupnom svojom imovinom, za obaveze preuzete u vezi sa osnivanjem sportskog udruženja, ako ugovorom sa trećim licima koja imaju potraživanja po tom osnovu nije drugačije uređeno. Za obaveze iz stava 1. ovog člana sportsko udruženje odgovara solidarno sa osnivačima od trenutka upisa u Registar”.

Kada se ovaj član iz zakona uprosti vidi se da osnivači moraju za svoj novi klub da stave pod hipoteku svu svoju imovinu.

E, to neki od njih nisu znali, neki nemaju ličnu imovinu pa ne brinu, a svi zajedno trpeli su  pritisak od čelnih ljudi grada, jer ukoliko neko od njih odustane od dodeljene uloge osnivača kluba dovodi u pitanje sam opstanak GFF Dinamo, izbacivanje iz Srpske lige “Istok”, a samim tim i prebacivanje u najniži rang takmičenja, od naredne sezone, 2013/2014, u Pčinjskoj okružnoj ligi.

Iako većina osnivača mudro ćuti, ne smejući da se suprostavi samovolji čelnika Grada, ipak se dvojica, prema našim saznanjima, najavili istupanje iz kluba.

Vladimir Vasiljević, privatnik, koji je u vreme potpisivanja osnivačkog akta bio licencirani predstavnik ekipe Dinama, a potom na izbornoj Skupštini novoformiranog GFK Dinamo bio izbačen iz svih kombinacija oko učešća u njegovom radu, kao i Danilo Mihajlović, fudbalski sudija.

Naime, Vasiljević se, prema izjavama njegovih prijatelja iz kluba, oseća zloupotrebljenim, a Mihajlović se opravdano boji da bi mu ovakva vrsta angažovanja mogla štetiti na njegovu dalju sudijsku karijeru, jer kao službeno lice ne može da bude osnivač i samim tim jedan od vlasnika kluba, jer je u takvom statusu po novom Zakonu o sportu.

Da li je na pomolu nova afera u Dinamu, da li će osnivači odustati od kluba kome treba da “zaveštaju” svu svoju imovinu ili će zakon prevazići trenutna  poltička moć pokazaće vreme koje dolazi.

Šta će biti sa novoformiranim Dinamom i uopšte klubom navodi na razmišljanje član 86/1. Zakona o Sportu, a on glasi:

“Sportsko udruženje prestaje:
1. ako se broj članova smanji ispod broja potrebnog za osnivanje, a nadležni organ udruženja ne donese odluku o prijemu novih članova u roku od 30 dana”.

To znači, da ako jedan osnivač, ne želeći da stavi pod hipoteku svu svoju imovinu za rad GFK Dinamo, klub prestaje sa radom.

Postavljanje novih osnivača ne bi zakonski bilo prihvatljivo jer je klub formiran još 28. marta prošle godine.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: