I Vranje imalo svog Bearu

Lokalni sport - Subota 12.01.2013 - 11:45

Dragutin Rakić, u anketi koja je svojevremeno sprovedena, od svojih kolega fudbalera izabran je za najboljeg golmana svih vremena u Vranju.

Rakić na golu Rakić na golu

Vranjski Beara, kako su ga zvali, svojim odbranama pažnju srpske fudbalske javnosti skrenuo je u ekipi Budućnosti iz Valjeva.

- Na jednoj prijateljskoj utakmici sa Zvezdom, kao mlad golman, dobio sam šansu da branim pred prepunim stadionom. Sećam se, tih dana samo se govorilo o Bori Kostiću koji je Lavu Jašinu, legendarnom golmanu Sovjetskog saveza i Dinama iz Moskve, dao gol sa 35 metara.

Imao sam „sreću" da sudija dosudi slobodan udarac za Zvezdu na udaljenosti od nekih 30 metara od gola. Iz publike se čulo: „Nabiće Raku zajedno sa loptom u mrežu".

Krenuo sam, mahinalno, da postavim živi zid, Kostić me nije video i opalio je topovski.

Njegova lopta, pored neverovatne jačine, imala je nepredvidivu putanju, putanju zmije, kako se govorilo među golmanima. Imao sam toliko vremena da vidim kako ide pravo u mene, uspeo sam da je poklopim i ukrotim.

Odjeknula je erupcija oduševljenja na stadionu, kao da smo postigli gol.

Dugo se nakon utakmice po Valjevu prepričavao taj momentat: „Jesi li video kako je Raka odbranio šut Kostiću. Ej, Raka odbranio, a Jašin nije mogao"".

To nije ostavilo ravnodušnim trenera Zvezde Mišu Pavića i trenera golmana Žarka Mihajlovića. Stigao je poziv iz kluba za koji sam svim srcem navijao – priča Rakić.

U Zvezdi je bio na probi sa još sedmoricom golmana. Izabrali su njega i Petra Ćosića. Tada je na golu prvog tima bio legendarni Vladimir Beara, a rezerva Srboljub Krivokuća.

Bila je velika čast za svakog anonimnog golmana da trenira s njima. Treninzi su bili profesionalni, naporni, trebalo je mnogo volje, želje, strpljenja da bi se uspelo.

Rakić se seća treninga sa teniskom lopticom. Trener Mihajlović bi im šutirao, a oni su morali da procene na koju će stranu loptica otići i odbrane gol.

- Da sam treći golman u Zvezdi video sam po visini stipendije koju sam dobijao. Trajno sećanje na jednogodišnji boravak u Zvezdi je moj nastup protiv Dinama iz Zagreba, i sedenje na rezervnoj klupi protiv Čelika iz Zenice i Železničara iz Sarajeva.

Desilo se da se povredi Beara pred utakmicu u Zagrebu protiv Dinama.

Pošao sam kao rezerva, trebalo je da brani Krivokuća koji je bio rovit od povrede skočnog zgloba. Počela je utakmica, u 12. minutu Krivokuća je obnovio povredu, nije mogao da nastavi utakmicu i trener Pavić me je uveo u igru.

Iskusan golman, vidno hramljući, prišao mi je i rekao: „Brani slobodno; kad Slaven Zambata centrira ili šutira obavezno boksuj, ne hvataj loptu".

Tako je i bilo, sreća me je poslužila, branio sam dobro, a utakmicu smo dobili rezultatom 1:0. Gol je postigao Antun Rudinski – navodi Rakić.

Ipak, Rakić nije mogao da izbori mesto u Zvezdi, pored takvih golmanskih veličina. Budućnost iz Valjeva se pripremala za ulazak u Drugu ligu i tražili su ga od Zvezde na pozajmicu.

Otišao je u Valjevo, jer je želeo da brani u kontinuitetu. Osvojili su prvo mesto, ali su morali da igraju kvalifikacije protiv Dinama iz Pančeva. U Pančevu su izgubili sa 2:1, u Valjevu pobedili sa 1:0.

Dinamo se plasirao u Drugu ligu jer se računao veći broj datih golova na jednoj od utakmica.

- Vratio sam se u Beograd, trebalo je da se javim Zvezdi. Bio sam realan, znao sam da će moja karijera biti nastavljena u nekom drugom klubu. Na vranjski Dinamo nisam ni pomišljao, ali život i sudbina su čudo.

Jovan Jovanović, zvani Jova Sunder, tadašnji operativac Dinama, pronašao me je uveče ispred hotela „Moskva" u Beogradu, rekao da se u Vranju stvara tim koji za par godina treba da uđe u Drugu ligu.

Nije me mnogo ubeđivao, seli smo u kola i ujutru u pet sati bili smo u Vranju. Ispisnica je već bila kod Jove, čekao nas je sekretar kluba, čika Slavko Sajdžija, i odmah sam potpisao za Dinamo – ističe Rakić.

Ranih šestdesetih godina Dinamo je imao tim, po njegovoj proceni, najbolji u svojoj istoriji: Rakić, Lazović, Leštarević, Prokić (Gareja), Stojanović, Tomić (Tomaš), Stošić (Kace), Vučković (Grade), Minić (Živče), Jančić (Ćane), Mitić (Čomi). Nastupao je i Dželatović.

- Toj generaciji put je trasirala prethodna, koju je predvodio Dragutin Stevanović Skakavac sa Bagetom Komenjakom, Tanetom Crevom, Acom Đorkanom i drugima.

 Tako smo i mi omogućili da posle nas dođu generacije koje nikada, igrama i ponašanjem, neće obrukati Dinamo.

Pre svih, Stošić, Gogić, Garašanin, Tomić, Jovanović, pa potom Stoiljković, Ivković, Kostić, Zdravković, Ilić i ostali nastaviće bogatu tradiciju kluba – tvrdi Rakić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: