Transferi bez novca

Lokalni sport - Petak 29.06.2012 - 00:06

Transferi vranjskih fudbalera koji su pod velom tajne, izazvali su dosta uzbuđenja u javnosti grada.

Jakšić Jakšić
Iz tog začaranog lavirinta, brojnih predsednika i raznih njihovih posrednika na raznim funkcijama teško da se moglo izaći. 
 
Mnogo nejasnog ostaće zauvek jer dokumentacije o poslovanju FK Dinama nema, ili je uništena ili sklonjena, kako svojevremeno reče Sveta Mihajlović, nekadašnji predsednik Dinama, „znam da sam čist, zato sve čuvam kod sebe“.
 
Ono o čemu malo ko vodi računa,  to su odlasci fudbalera iz mlađih kategorija u prvoligaške i drugoligaške klubove. 
 
Klub saveznog ranga u kojem prelaze dužan je da Pravilniku FSS  isplati odgovarajuće obeštećenje za broj godina koliko je mladi fudbaler proveo u matičnom klubu. 
 
To se računa od dana prvog registrovanja za matični klub do dana odlaska. 
 
U razgovoru sa Andrejom Antićem, prvim tehničkim operativcem Zajednice prvoligaša saznajemo da je cena tokom vremena varirala, ali da bi prosek mogao da bude oko 150.000 dinara po godini. 
 
Ako se ima u vidu da smo praveći spisak svih onih koji su u poslednjih dvadeset godina otišli iz mlađih kategorija Dinama i drugih klubova u savezne, dobili smo tridesetak fudbalera. 
 
Na osnovu podataka njihov prosek igranja u matičnom klubu je četiri godine što znači da je po igraču iznos obeštećenja 600.000 dinara. 
 
Kada se ta suma pomnoži sa trideset ispada umesto u kasu Dinama, u nepovrat je otišlo oko 18.000.000 dinara.  
 
Kada se vraćamo transferima najpoznatijih fudbalera iz Vranja sve što dublje zalazimo u prošlost nemamo mogućnosti da dođemo do relevantnih ugovora jer ih nema. 
 
Zato su odlasci Nenada Jakšića, olimpijskog reprezentativca Jugoslavije, Gorana Antića Kape i Dragana Antića Recka u FK Radnički pod velom tajne.
 
Nenad Jakšić zna da je u niški Radnički otišao kao gotov igrač sa dvadeset godina.
 
- Znam šta sam ja trebao da dobijem, znači morao je i klub. Da li je to bilo ugovorom rešeno ili na neki drugi način ne znam. 
 
Tačno je da je Dinamo imao po propisima FSJ da dobije dva odsto od mojih transfera u inostranstvu. 
 
Kada sam prvi put otišao u Grčku dobio sam 100.000 maraka, a ispred Radničkog pregovarao je Miodrag Knežević, tadašnji funcioner kluba. 
 
Ako sam ja dobio sto onda koliko je dobio Radnički? Knežević je otišao iz Grčke sa tašnom, a kada sam imao prilike da vidim ugovor saznao sam da sam iz Radničkog otišao kao zaslužan igrač, dakle slobodan. 
 
A to je bez obeštećenja. Zašto me je to interesovalo? 
 
Pa, ako sam odlazio kao zaslužan igrač imao sam po tadašnjem pravilniku u klubu pravo na stan koji mi je obećan još kada sam iz Dinama dolazio. Ali, prevaren sam i nikom ništa – kaže Jakšić.
 
Koliko je FK Dinamo izgubio novca od tih transfera teško je utvrditi, ali ako se zna da su Jakšić i Antić Recko dugo igrali u inostranstvu onda je ta suma poprilična. 
 
Ono što je sprečavalo klub da dođe do obeštećenja su nečinjenja, nikakva zvanična potraživanja za obeštećenjem, a odgovor na to krije se u ugovorima koji su sklapali tadašnji čelnici Dinama, a kasnije i čelnici Radničkog. 
 

A sve se radilo u „četiri oka“. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: